Карето на великите

French national football team's head coach Didier Deschamps (C) present the staff (from L) manager Erwan Le Prevost, assistant coach Guy Stephan and physical trainer Eric Bedouet during a press conference in Clairefontaine-en-Yvelines, outside Paris, on May 20, 2014, during the team's preparation for the upcoming FIFA 2014 World Cup in Brazil. AFP PHOTO / FRANCK FIFE

МОСКВА – На пръстите на едната ръка се броят хората, участвали на финал на световно първенство и като футболисти, и като треньори. Само двама са заслужили да вдигнат най-ценния трофей на двете позиции.

Френският селекционер Дидие Дешан вече е част от голямото каре, включващо бразилецът Марио Загало, както германците Франц Бекенбауер и Руди Фьолер.

Първият, който стигна финалите по такъв начин, е Кайзера. През 1974-а той изведе Бундестима до титлата на домашния мондиал. 16 години по-късно Бекенбауер вече бе треньор на Германия и спечели световното в Италия.

Под ръководството на Кайзера два финала изигра Фьолер. И двата срещу Аржентина. Първо претърпя загуба с 2:3 в Мексико, за да триумфира в Италия. Треньорската кариера на Фьолер не е впечатляваща и отдавна приключи. Но именно Руди изведе Германия до финала на Мондиал 2002. Там неговият отбор загуби от Бразилия на Марио Загало. Легендата на „селесао“ сам бе станал световен шампион като футболист през 1958 и 1962-а в звездния тим на Пеле и Гаринча.

Загало има и още една титла като треньор от мондиал – през 1970-а. И това го прави най-успешният човек в историята на световните първенства.

В неделя вечер ще стане ясно дали Дидие Дешан ще оформи тризъбец с Бекенбауер и Загало. Или ще остане в компанията на Руди Фьолер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят