Кариера застрашава Белоградчишките скали

Местните жители - притеснени за земеделието и туризма в района

Срещу плановете за изграждането на кариера за строителни материали до Белоградчишките скали недоволстват местни жители и управници. Според тях, едно евентуално разкопаване ще застраши природната забележителност, земеделието и фауната в околността, и основния поминък в региона – туризма.

Разрешителното за проучване на строителни материали - подземни богатства е издадено от Министерството на енергетиката в последния ден на служебното правителство. То обхваща територия от 1 кв. км в площ „Диаклас”, намираща се в землищата на селата Чифлик и Праужда. Теренът се намира в 2 защитени зони: Западна Стара планина и Предбалкан и Западен Балкан.

Подадени са седем жалби срещу разрешителното, една от които е от Община Белоградчик. Кметът Борис Николов застава зад искането изобщо да няма проучване за кариери.

Едно разкопаване в района би застрашило уникалния ландшафт Белоградчишки скали, който годишно привлича стотици хиляди туристи, твърдят в декларация общинските съветници. От първа плоча на скалите (Калето) има пряка видимост към бъдещата кариера, което ще унищожи непокътнатия ландшафт на долината на р. Стакевска.

Савина Спасова, кмет на с. Праужда заяви пред „Труд“, че населението там е против появата на кариера. Радослав Младенов, собственик на туристическа фирма в района допълни, че разкопаването ще попречи на бизнеса там и ще предизвика запрашаемост и замърсяване. От Министерство на енергетиката заявиха, че действието на разрешителното е замразено заради жалби.

 

За 5 години броят посетители на областта е нараснал тройно

Според кмета на Белоградчик обекта ще застраши туризма

Не искаме каменна кариера да съсипва туризма в общината, каза кметът на Белоградчик Борис Николов. Той заяви пред „Труд“, че 400 души са се подписали срещу разрешителното за проучване на строителни материали - подземни богатства в площ „Диаклас”, намираща се в землищата на селата Чифлик и Праужда.

„Нашите най-силни аргументи за това са, че изцяло терена е в „Натура 2000“, че попада в две защитени зони, че имаме силно развитие в последните години на туризма, свързан с екотуризъм, природен туризъм, атракциони, свързани с горите и опазването на зелените площ“, обясни Николов. По думите му, последните 5 години туристическия поток в Белоградчик се е утроил. Кметът изрази притеснение, че стотици хиляди левове инвестиции в туризма в района ще пропаднат, както и че ще пострадат овощни градини финансирани по европроекти. Пътят в околността е трети клас, тесен е и трудно ще издържи товарните автомобили, които биха превозвали материали към бъдещата кариера, обясни още Николов.

„Имаме горчив опит с една активно действаща кариера в нашата община – в с. Гранитово, където е трагедия. В периметър от 10 км. е ужас, всичко е пепел, прах“, сподели кметът.

„Смятаме че недостатъчно прецизно е било министерството по процедурата“, коментира Николов по повод решението на Министерството на енергетиката да разреши проучванията. Самото разрешение е издадено на 2.05.2017г.

23% от предвидените за кариерата имоти са държавни, останалите са общински и частни земеделски земи и гори, като собствениците на имотите не са били уведомени, обясни още Никоолов.

 

Каро Трейдинг ООД:

Сондажите няма да са опасни за населението

От фирмата, която стои зад сондажите, Каро Трейдинг ООД заявиха пред „Труд“, че те няма да застрашат населението и няма да увредят природата, тъй като не изискват сложни технологии и няма да се използват химически елементи. Не се знае кога ще започнат сондажите.

„Явили сме се на търг и сме спечелили право за проучване. Ако то докаже, че има достатъчни запаси камък ще кандидатстваме за концесия“, обясни управителят на фирмата Красимир Караиванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България