Карлово сред 18-те най-зелени града в Европа

Карлово е сред 18-те града в Европа, които получават признание от Европейската комисия за усилията, които се полагат за подобряване на зелената градска среда, съобщи кметът д-р Емил Кабаиванов.

Карлово се нарежда сред градове като Осло, Хелзинки, Рим, Лисабон, Лайпциг, Манчестър, Глазгоу, Дъблин. Община Карлово е поканена за включване в проект "EnRoute" на Изследователския център към Европейската Комисия, за да сподели опита си в подобряване на зелените площи и междублоковите пространства в градска среда.

14pl4002-1Целта на проекта е да се направи обзор на постигнатите и прилагани добри практики и да се дадат препоръки към ЕК за разработване на допълнителни програми, които да насърчават сътрудничеството между научни и изследователски институти и местните власти за подобряване средата на живот.

Проектът е двугодишен и се финансира изцяло от Европейската комисия.

На първата работна среща, проведена в Рим, единственият български представител представи постигнатите резултати от проекта си "Зелена и достъпна среда в Карлово", финансиран от ОП "Регионално развитие" 2007-2013. Признанието за Карлово идва след съгласието на ръководството на общината да се включи в изследователския проект "TUNESinURB" на Института за гората към БАН, по който през 2016 г. бе направено пълно картиране и оценка на урбанизираните екосистеми.

Предстои пълно обследване и цялостно заснемане на Карлово с дронове, за да се идентифицират зелените градски зони и "запечатаните зони" (презастроени зони без озеленяване), за които да се търси инвестиционно решение за облагородяване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България