Карлос Гон: Избягах от Япония, за да предотвратя "политическо преследване"

Бившият изпълнителен директор на "Нисан" - Карлос Гон заяви пред медии, че целта на дръзкото му бягство от Япония е била да избегне "политическо преследване", като в същото време той обвини японските прокурори и ръководителите на автомобилната компания, за която работеше, в заговор срещу него.

Гон смята, че повдигнатите му обвинения са фалшиви и изобщо не е трябвало да буде арестуван. По време пресконференция в Бейрут, бизнесменът описа себе си като жертва на несправедливата японска система. "Не избягах от правосъдието. Избягах от несправедливостта и политическото преследване", посочи беглецът, за чието издирване вече има издадена червена бюлетина за арест на Интерпол.

Карлос Гон се оплака, че е бил разпитван по осем часа на ден без присъствието на адвокати и отбелязва, че японските власти имат 99% успеваемост при преследване на финансови престъпления. Той по-специално посочи бившия изпълнителен директор на "Нисан" Хирото Сайкава и директора Масаказу Тойода, като едни от лицата, заговорничели с полицията. Карлос Гон твърди, че е бил обект на конспирация на неколцина изпълнителни директори на автомобилния гигант, които са работили съвместно с прокуратурата в Токио поради намаляващите показатели на японския автомобилен производител. "Друга причина за конспирацията беше недоволството от структурата на съюза с френската фирма "Рено", добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят