Карлсен запази световната титла в шахмата

Магнус Карлсен (Норвегия) запази световната титла в шахмата, след като се наложи с 3:1 в тайбрека над претендента Сергей Карякин (Русия) в последния ден от мача в Ню Йорк. Шампионът имаше пълно превъзходство в четирите партии по рапид и реши нещата, преди да се стигне до блиц.

Още в средата на първата партия направи впечатление, че мисълта на Карлсен е много по-бърза. Руснакът губеше време за ходовете си и във всичките партии се оказа притиснат от часовника. Първата завърши реми, а във втората Карякин направи истинско чудо, като изкопчи половин точка от напълно загубена позиция и никакво време за мислене. След това обаче стана ясно, че руснакът няма как да спечели световната титла само със защита. Карлсен продължи с натиска и спечели две последователни победи. Така крайният резултат в мача е 9:7 в негова полза, след като редовните 12 партии завършиха 6:6.

„Имаше момент от мача, в който сякаш бях останал без изход - заяви Карлсен, който за втори път защити титлата след успеха срещу Вишванатан Ананд през 2014 г. - Най-важното е, че усетих удоволствието от играта, макар и в самия край на срещата. Това ме прави щастлив.“

В родината на шампиона пък вече го сравняват с легендата Гари Каспаров, а в Русия се утешават, че загубата на Карякин е била достойна.

„Сергей разби мита за непобедимостта на Карлсен - заяви Татяна, майката на руския шахматист. - Той показа, че Магнус не е робот или компютър, а обикновен човек.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт