Кармина Бурана” и „Болеро” на Държавна опера – Бургас откриват „Сцена на веквете“ в Търново

С две от най-известните класически произведения ще бъде открит II Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“. На 8 юли Държавна опера- Бургас ще представи на откритата сцена на хълма Царевец във Велико Търново последователно кантатата „Кармина Бурана” от Карл Орф и балета  „Болеро” по музика на Морис Равел.

Безсмъртното произведение на Карл Орф  ще изведе на сцената  в Двореца над 100 изпълнители - хор, балет и оркестър. Стиховете от средновековни поети, послужили за основа на кантатата, ще бъдат изпълнени от трима солисти  – сопраното Мария Цветкова, тенора Георги Султанов и баритона Валери Турманов. Партиите им приближават нормалните граници на човешкия глас и да бъдат чути на живо е неповторимо преживяване. В ролята на самата съдба ще видим примабалерината на Бургаската опера Галина Калчева.

През 1935 г. Карл Орф видял чудесното шмелеровско издание на сборника “Кармина Бурана” с миниатюрата “Колелото на Съдбата”, което възпламенило неговата сценична фантазия. Премиерата на кантатата се състояла във Франкфурт на Майн на 8 юни 1937 г.. и направила силно впечатление. “Колелото на Съдбата” се възприело като символ, напомнящ как бързо в живота се сменят успехи и неуспехи, щастие и нещастие, власт и падение За синкретичния тип театър, в който музика, танц и изобразителност се преплитат едно в друго, Орф подбрал 25 песни от непознати автори – средновековни трубадури и ги групира в три основни части за пролетта, виното и любовта, обхващайки основните сфери на човешкото битие.

„На 8 юли ще представим съвременния прочит на "Кармина Бурана", която по своята същност е кантатно-ораториално произведение. Ние сме я адаптирали за сцена, така че хорът, балетът и солистите ще бъдат и актьори. Изпълнителите ще приличат на личности от нашето време, благодарение на модерната визия. Посланието на "Кармина Бурана" е, че съдбата ту те издига, ту те принизява, но винаги ти казва: „Изборът е твой!", обяснява режисьорът Дарина Главанакова – Бакърджиева.

Диригент на представлението ще е Иван Кожухаров. диригент на хора - Невена Михайлова, а концертмайстор - Ваня Златева. Невероятните танци са на Желка Табакова, която е успяла да превърне балета в отражение на трансформациите, които съдбата извършва с човешките души.

Понеже продължителността на кантата е около час, след нея публиката ще може да се наслади на балета „Болеро". В главните роли ще са примабалерината на Бургаската опера Галина Калчева и Милен Петров. Хореографията на представлението е на проф. Хикмет Мехмедов.

Още 9 заглавия има в афиша на „Сцена на вековете“ 2017. Това са  оперите „Лучия Ди Ламермур“ от  Доницети (15 юли), „Мария Десислава“ от Парашкев Хаджиев (4 август), „Манон Леско“ от  Пучини (11 август) , „Норма“ от Белинии (19 август), „Селска чест“ от Пиетро Маскани и балeта „Делвата“  от Алфредо Казела (26 август), оперетата „Цигански барон“ от Йохан Щраус (28 юли) и мюзикълите „Котките“ на Андрю Лойд Уебър на 21 юли и “Коса“ на 5 септември.

Финалът на сезона ще e в Летния театър на Велико Търново с концерта „ФОНДАЦИЯТА в операта“ на 8 септември.

„Сцена на вековете“ е първия у нас оперен фестивал на открито, който се провежда на крепостта Царевец във Велко Търново от 1985 г. Тава лято най-добрите си заглавия на Царевец представят оперите от Бургас, Пловдив, Русе,Стара Загора, Театрално-музикален продуцентски център-Варна и Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“. Велико Търново.

Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново. Музикалният форум е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2017-2018. Медийни партньори са Българско национално радио, Общинско радио Велико Търново, в-к „Борба“, в-к „Янтра Днес“ и телевизия „Видеосат“.

Билети за спектаклите се предлагат в мрежата на eventim.bg , Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ № 5 във Велико Търново и на каса пред крепостта Царевец в дните на спектаклите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура