Каролайн Ноукс, министър за имиграцията на Великобритания, пред „Труд“: Статутът на българските учащи в Обединеното кралство ще остане непроменен до края на 2021 г.

Ако не се стигне до сделка с ЕС, крайният срок за регистрация на европейски граждани ще бъде изнесен до края на декември 2020 г.

На броени дни от датата 29 март, на която излизането на Великобритания от ЕС трябва официално да е завършено, неяснотите около бъдещите отношения на Лондон с държавите членки се задълбочават все повече. Официалното споразумение за условията по Брекзит и двугодишния преходен период след него, постигнато от министър-председателя Тереза Мей с Брюксел, бе на два пъти отхвърлено от парламента. Британският премиер отива днес в столицата на Обединена Европа на последния си на теория Европейски съвет, след като вчера изпрати писмо до председателя Доналд Туск с искане за отсрочка с три месеца на финалната дата, в опит да намери почва, за да прокара сделката. В цялата тази бъркотия, най-уязвими разбира се, остават обикновените граждани – британските в държавите членки на ЕС, и европейските, които учат, живеят и работят на територията на Обединеното кралство. За последните миналата седмица британското правителство обяви, че от 30 март лансира Схема за уседналост, посредством която да бъдат издадени статути за постоянно пребиваване на тези граждани на ЕС, които отговарят на заложените от властите в Лондон изисквания. Доколко рискът от „Брекзит без сделка“ може да повлияе на този план и неговите срокове, на бъдещите отношения между Великобритания и 27-те държави членки на ЕС, на статута на европейците на Албиона и правата на европейските учащи там, разговаряхме по телефона с министъра за имиграцията на Обединеното кралство Каролайн Ноукс.

- Здравейте г-жо министър! Британското правителство обяви миналата седмица, че от 30 март лансира своята Схема за уседналост, за регистрация на граждани на държави членки на ЕС, които вече работят и живеят във Великобритания, през която ще могат да кандидатстват за правото да пребивават в страната, след излизането й от ЕС. Остават ли валидни и как ще се прилагат тези планове в случай на т. нар. „Брекзит без сделка“ и следователно без преходен период за уреждане на бъдещите отношения?

- Реалността е такава – със или без сделка схемата за регистриране е изключително важна. Искаме да сме сигурни, че европейските граждани в Обединеното кралство се възползват от правото си да пребивават легално. Това е в основата на самата схема за уседналост. Разбира се нашето правителство работи много усилено, за да подсигури сделка и за нас е изключително важно да имаме такава с ЕС. В такъв случай европейските граждани ще могат да следват етапите по схемата до края на юни 2021 г. Ако не се стигне до сделка с ЕС, тогава този краен срок ще бъде изнесен по-напред – до края на декември 2020 г. Във всеки един от вариантите ще има достатъчно време за европейските граждани да се регистрират по схемата за уседналост, за да гарантират правото си да пребивават легално в Обединеното кралство. За мен лично е от изключително значение да отправим послание към европейските граждани, че те са ценени членове на обществото, играят важна роля в нашата икономика и сме създали тази схема да е възможно най-улеснена.

- Как ще се прилагат тези крайни срокове? При обявяването на схемата бяха изнесеси данни че над 150 000 европейски граждани пребиваващи в Обединеното кралство вече са подали заявки през схемата по време на изпитателния й период от началото на годината. Това дава ли достатъчно време за всичките над 4 млн. при всеки един от двата възможни варианта? Ще има ли и какви наказателни мерки се предвиждат за закъснения, да речем?

- Винаги сме настоявали че искаме да създадем условията за европейските граждани да могат да заявят правото си да пребивават в Обединеното кралство и тези с валидни доводи да не са се регистрирали преди изчитането на дадения краен срок, ще могат да разчитат на подкрепа, за да преминат през схемата за уседналост. Става въпрос за много проста и улеснена процедура. Важно е разбира се да имаме и пропорционален отклик. Важно е и за европейските граждани, които живеят тук, да могат да защитят правото си на достъп до здравни услуги, социални преимущества и въобще да работят тук легално. Така че е важно както за тях, така и за нас, да се премине през схемата.

- Предвид, че всякакви бъдещи отношения между Великобритания и Европейския съюз все още са под голяма въпросителна, смятате ли че тази несигурност може да се отрази негативно на бъдещия статут, който ще имат европейските граждани, които вече живеят или решат да се преселят в Обединеното кралство?

- Ясно е, че отношенията ще са различни. Заради това и посланието, което искам да отправя към европейските граждани, които вече живеят тук, че са добре дошли и искаме те да останат. Очевидно е, че след излизането на Обединеното кралство от ЕС вече няма да имаме свободното движение на хора и правителството ще въведе нова гранично-имиграционна система от 1 януари 2021 г. Това което е от значение междувременно, е за тези европейски граждани, които вече живеят тук да имат възможността да докажат правото си на пребиваване и за нас да отправим много силно послание, колко важни са те за нас. Аз смятам че искаме да имаме топло и конструктивно отношение с 27-те държави членки на ЕС за вбъдеще. И важното в предложението, което отправяме към техните граждани, е много ясно – те остават наши приятели и съседи и сме решени да ги подкрепим в уреждането на статута им тук.

- Великобритания е важна дестинация от образователна гледна точка за български учащи – ученици, студенти и квалификанти. Досега за тях не трябваха визи или други документи. Ще трябва ли учащите от 27-те държави членки също да се регистрират по новата схема и какви бъдещи мерки ще бъдат взети спрямо техния статут?

- Наясно сме, че както българските, така и учащи от цяла Европа, имат голям принос към нашите университети и несъмнено обогатяват културата и разбирането. Не се изненадвам, че толкова много хора идват да се изучават у нас – в това отношение статутът на българските и други европейски учащи, които живеят в Обединеното кралство ще остане непроменен до края на юни 2021 г. И ако български студенти, например, преминат успешно през схемата за регистрация на граждани на ЕС, ще могат да живеят, работят и учат във Великобритания и след преходния период. Бъдещата основана на уменията имиграционна система ще се отнася до всички граждани на ЕС след 2021 г. подобно на граждани на трети страни.

- Знаете ли дали подобни мерки за регистрация на британски граждани са предвидени или вече се прилагат от властите в държави членки на ЕС?

- Както знаете, защитата на правата на гражданите е област, която нашето правителство взема много насериозно. И гарантираме правата на европейските граждани, които живеят тук. Разбира се точно толкова важно е за нас правата на нашите граждани, които живеят в ЕС, да бъдат гарантирани по подобен начин. Приветствахме вече усилията на някои държави членки да гарантират правата на нашите граждани на тяхна територия. Но, разбира се, има области, които са предмет на тревога като достъпът до здравеопазване, например. Нашият парламент наскоро гласува поправка, а министърът по въпросите на излизането от ЕС изпрати писмо до главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, в което подчерта важността правата на британските граждани, живеещи в 27-те държави членки, да бъдат гарантирани равнопоставено. Важно е за нас грижата за нашите граждани да е напълно еднаква с тази, която ние осигуряваме за европейските тук.

- В този контекст една от големите тревоги в сценария „Брекзит без сделка“ е гарантирането на пенсии, здравни и социални права за европейските и британските граждани, какво да очакват? Съществува ли рискът в крайна сметка да се превърнат в заложници в преговорите за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство?

- Както вече и нашият министър-председател много ясно заяви, в случай на Брекзит без сделка всички европейски граждани и техните семейства ще могат да останат в Обединеното кралство след 29 март и правата им ще бъдат гарантирани. Това естествено включва и българските граждани – всеки ще разполага с индивидуален статут, издаден от вътрешното министерство по схемата за уседналост и ще имат правото да кандидатстват за него, за да могат да узаконят правата си да работят, живеят и да се възползват от социалните преимущества, на които могат да имат право след Брекзит. Продължаваме да разглеждаме всички възможни варианти за гарантиране на социалните осигуровки, внасяни както в държавите членки от ЕС, така и в Обединеното кралство, в случай че сделката не е в сила. Работим също толкова усилено за гарантиране на достъпа до здравеопазване. Всичко това е важно за нас – правим много щедро предложение към европейските граждани, живеещи тук. Искаме да останат, искаме да имат достъп до съответните преимущества, затова и въвеждаме тази схема за уседналост, която да им гарантира че могат да имат тези права.

Нашият гост

Каролайн Ноукс е британски политик, член на управляващата партия на консерваторите и министър по въпросите на имиграцията на Великобритания. Родена е на 26 юни 1972 г. в Линдхърст, Англия и е потомствен политик - дъщеря е на бивш член на Европейския парламент от партията на торите. Дипломиран политолог от университета в Есекс, първите й контакти с политиката са именно като съветник на баща си в Европейския парламент. В първото десетилетие на ХХІ век е общински съветник от партията на консерваторите в Андоувър. Като член на Камарата на общините в парламента на Обединеното кралство влиза през 2010 г. и е преизбирана два пъти за депутат – през 2015 и 2017 г. Преди референдума за излизането на Великобритания от ЕС от 2016 г. се обявява против Брекзит. През януари 2018 г. е назначена за министър по въпросите на имиграцията към министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство, който пост продължава да заема.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта