Картина, нарисувана от изкуствен интелект, се продаде за 432 хил. долара

Аукционната къща “Кристис” продаде картина нарисувана от изкуствен интелект за почти половин милион долара. Първоначалната оценка, която аукционната къща направили на произведението, била едва за 7000 - 10 хил. долара.

На картината се вижда портрет на мъж, който е облечен в официални дрехи. Чертите на лицето са замазани и изглеждат недовършени. Това, което издава необичайния създател на картината, е подписът в долния десен край на платното.

“Портрет на Едмонд Белами” е дело на парижкия арт колектив “Обвиъс”, които създали алгоритъма, отговорен за произведението. Хюго Касел-Дюпре, Пиер Фортел и Готие Верние се интересуват от връзката и преплитането на изкуствения интелект и изобразителното изкуство.

Алгоритъмът, който написали, се състои от две части – първата се казва “генератор”, а втората “дискриминатор”. Системата е получила първоначална база данни от 15 хил. портрета, нарисувани между XIV и XX в. След като изследва всички портрети, генераторът създава свой собствен. Целта на втората част от алгоритъма е да сравни новия портрет с тези, направени от хора. Ако открие разлики, значи не е достатъчно добър. Ако обаче алгоритъмът успее да заблуди сам себе си, че картината е нарисувана от човек, то тогава експериментът е успешен.

“Портрет на Едмонд Белами” е част от група портрети, които алгоритъмът е нарисувал на семейство Белами, обясняват от “Обвиъс”. Макар те да се основават на човешката визия и познания за портрет, това е първото произведение нарисувано от изкуствен интелект, което се продава от голяма аукционна къща.

От “Кристис” коментират, че подобни произведения на изкуството ще стават все по-чести с развитието на технологиите и изкуствения интелект.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл