Картофи и фъстъци засилват сенната хрема

Фините глухарчета и тревата са сред най-честите причинители на сенна хрема.

Прецизирайте менюто си през пролетта

Спрете майонезата и горчицата

Алергиите към различни полени предизвикват конюнктивити, не се самолекувайте, съветват лекарите

През месеците април, май и началото на юни сенната хрема трудно може да бъде избегната, ако страдате от нея. А успокоението, че до 20 процента от населението на Земята страда от алергичен ринит заради влошените градски условия на живот и масовото използване на препарати, не е най-приятното. Лекарите съветват да подхождаме към сенната хрема внимателно, защото алергията към различни полени и цъфтежи може да премине към астма.

Пролетните цъфтежи могат да предизвикат конюнктивит, а симптоматиката се допълва от кашлица, сълзене на очите, често кихане и сърбеж в носа, както и отделяне на носни секрети.

Според кръстосаните реакции на организма вашият лекар знае най-добре кой медикамент може да облекчи състоянието ви.

От вас обаче зависи да прецизирате менюто си, за да преминете по-леко през периода на масовите полени. Ако при цъфтежа на брезата и леската имате проблем с дишането, то временно ограничете приема на ядки като лешници и бадеми. Внимателно подбирайте плодовете и белете кората на ябълките, например. Специалистите съветват също да ограничите и картофите, защото е открита връзка между този вид храни и реакцията към дървесните полени.

Временно спрете майонезата, горчицата и халвата, както и пряката употреба на слънчогледово олио. Тревната алергия изключва от менюто ни соята.

Алергичният ринит не обича и фъстъците, както и производните като фъстъчено масло. Ягодите и екзотичните плодове с мъхчета също са в списъка за повишено внимание.

Пийте достатъчно вода, не стойте на сух въздух у дома и редовно почиствайте пода и мебелите от прах.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве