Карфиолът е истински аристократ

Наричан още цветно зеле, карфиолът е от едно семейство с броколи, зеле и къдраво зеле. Също като роднините си е много богат на витамини, особено на С, В5, В6, К, на омега-3 мастни киселини, фибри, микроелементи. Няма почти никакви мазнини и само 28 калории в 100 грама. Карфиолът има нежна текстура, затова трябва да се готви за кратко. За да не покафенее, докато се бланшира в метален съд, се добавят няколко капки лимонов сок във водата. Може да се приготви на пара за около 15 минути. Ако искате да го задушите с масло и вода, са достатъчни 7 минути. Панирането също е вкусен начин за приготвянето му. Подхожда си поднесен с чеснова майонеза.

 

Крем супа от карфиол

Необходими продукти:

30 г краве масло

1 глава кромид лук

1 стрък целина

600 г карфиол

440 мл пилешки бульон

315 мл прясно мляко

1 дафинов лист

1 стрък прясна мащерка

125 г заквасена сметана

сол

смлян черен пипер

зелен лук

Начин на приготвяне:

Лукът и целината се почистват и нарязват на дребно. Карфиолът се почиства и накъсва на малки розички. Кравето масло се разтопява в тенджерата. Лукът и целината се задушават на тих огън до омекване. Прибавят се карфиолът, бульонът, млякото, дафиновият лист и мащерката. Супата се кипва, след което огънят се намалява. Вари се 20 минути или до омекване на карфиола. Супата се охлажда за кратко и се пасира в блендер или с пасатор. Добавя се сметаната и супата се загрява, без да завира. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Поднася се топла с крутони и ситно нарязан зелен лук.

 

Шницели от карфиол на фурна

Необходими продукти:

1 голяма глава карфиол

2 яйца

1/2 ч.ч. сирене пармезан (настъргано)

2 с.л. зехтин

3 скилидки чесън

2 с.л. сух босилек

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Карфиолът се измива и се настъргва. Посолява се и се оставя за 20 минути. Слага се в кърпа (или марля) и се изстисква от водата. Добавят се яйцата, пармезанът, зехтинът, босилекът, смленият чесън, сол и черен пипер на вкус. Разбърква се до получаване на хомогенна смес, от която се оформят 6 шницела и се подреждат в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се около 30-40 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Поднасят се със сос по желание.

 

Печен карфиол с кайма, домати и кашкавал

Необходими продукти:

1 глава карфиол

250 г кайма

1 глава лук

1 морков

3 домата

100 г кашкавал

5 яйца

150 мл прясно мляко

магданоз

черен пипер и сол на вкус

олио

Начин на приготвяне:

Разделете карфиола на съцветия, които сложете в подмазана с олио тава. Лука обелете и нарежете ситно, моркова настържете на едро ренде, магданоза накълцайте. Прибавете така подготвените продукти при каймата и подправете на вкус. Получената комбинация разпределете равномерно върху цветното зеле. Върху нея подредете кръгчета домати. Разбийте яйцата с прясното мляко и залейте съдържанието на тавата. Изпечете ястието в загрята до 180 градуса фурна за около 20 минути. След това поръсете с настърган кашкавал и върнете за 5 минути във фурната, за да се разтопи.

 

Пица с блат от карфиол

Необходими продукти:

За блата

2 ч.ч. сварен и настърган карфиол

1 яйце

1/2 ч.ч. кисело мляко

зелени подправки по желание

За гарниране

3 с.л доматено пюре

200 г броколи

10 маслини

5-6 сушени домата, нарязани

10-15 каперси

4-5 слайса моцарела

Начин на приготвяне:

Карфиолът се сварява леко (пуска се във вряща вода за 10-15 мин.), без да се преварява, и се настъргва на ренде. Разбърква се с яйцето и киселото мляко и се разстила в тавичка върху намазнена хартия за печене. Пече се 20-30 минути в умерена фурна до готовност. После се изважда, намазва се с доматеното пюре и се гарнира със зеленчуците и моцарелата, може да сложите и прошуто. Запича се още 5-7 мин., докато се разтопи моцарелата. По- вкусна е, когато изчакате леко да се охлади.

 

„Пържоли“ от карфиол

Необходими продукти:

1 голяма глава карфиол

1/4 ч.ч. зехтин

2 зелени лимона (лайм) – изцеден сок

2 скилидки чесън

1 ч.л. сироп от агаве (или друг)

1 с.л. кимион

1 ч.л. сол

1/4 вр. ситно нарязан магданоз

резени лимон за гарнитура

Начин на приготвяне:

Измийте и нарежете карфиола на дебели филии във вид на пържоли. Останалите цветчета може да съхраните и да използвате за супа например или да си приготвите сок. Смесете всички подправки с изключение на кориандъра. Използвайте четка за намазване и нанесете от получената смес върху "пържолите" от карфиол. Останалата смес ще вди послужи за сос, като я оставите в тигана по време на готвенето. Запържете карфиола на средно висока температура в продължение на 3-5 минути от всяка страна. Готово е, когато карфиолът стане мек и с приятен златист цвят. Сервирайте с прясно изцеден сок от лайм, смесен с кориандър.

 

Пилешки бутчета с карфиол

Необходими продукти:

4 пилешки бутчета

1/2 глава карфиол

2 с.л. мед

1 с.л. горчица

2 с.л. соев сос

черен пипер

сол

Начин на приготвяне:

Пилешките бутчета се сваряват до готовност, а карфиолът се накъсва на розички и се бланшира във вряща подсолена вода за няколко минути, докато омекне. Течният мед, горчицата, соевият сос, черният пипер и солта се смесват и се разбиват до получаването на хомогенна смес. Внимава се със солта, тъй като и соевият сос е солен. Със сместа се намазват бутчетата и карфиолът и се сотират в тиган с незалепващо покритие. Сервират се топли и се поръсват с пресен магданоз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме