Касапинът от Шумен разиграва съда. Звънял на жената по скайп, след като я умъртвил

Касапинът с резачката Стефан Стефанов

Стефан Стефанов /45 г./ от Шумен, който уби жена си и я наряза с моторна резачка, остава в ареста с постоянна мярка задържане под стража, реши в сряда окръжния съд в града.

Хитрият насилник пробва да разиграва съда и още в началото на съдебното заседание каза, че уволнява служебния си защитник, защото не правел нищо за него. Съдия Димчо Луков даде час отсрочка, докато арестантът упълномощи друг адвокат, дори му бе предоставен служебен телефон, за да търси. Към 15,30 ч. стана ясно, че Стефан пак се връща на служебния адвокат Мартин Пеев.

Оказа се, че за по-малко от три дни разследващи и прокурор Маргарита Георгиева са събрали неоспорими доказателства срещу Стефан за садистичното убийство на Галина Димитрова /49 г./, с която живеели на семейни начала и имали дъщеря на 19 г. По време на разпит пред съдия мъжът дал подробни обяснения за обтегнати отношения, както и за самото убийство. Обяснявал, че е бил предизвикан от реплика на жената. Ударил я с дебела руска точилка по главата, после ядосан грабнал нож и я намушкал в дясната яремна вена на шията. Имало и още едно пробождане.

Острата кръвозагуба е причина за смъртта. След това тялото е било рязано напречно с моторна резачка за дърва, купена за целта. За да изнесе трупа, разпределен в пет найлонови черни чувала, Стефан си купил на старо и форд. Според съдебно-медицинската експертиза на тленните останки, рязането е станало послесмъртно. Тялото е запазено, може да се съедини, липсвала само част от лявата ръка, стана ясно по време на съдебното заседание.

Направената съдебно-психиатрична консултация на Стефан показва, че той е вменяем, не страда от психоразстройство.

След като убил жената, обаче я е търсил по скайп. Това даде основание на защитника му да иска по-пълна психоекспертиза в специализирана болница. Той припомни и че при разпита пред съдия Стефан вдигнал кръвно, давали му валидол. Пред съда в сряда също подсмърчаше, но до плач и разкаяние не стигна.

Според прокурор Георгиева, опитите му за интернет комуникация са били с цел заличаване на следи. Обвинението настоя, че Стефан може да се укрие и да извърши друго престъпление, извади на показ и лоши характеристични данни. Напомнено бе, че миналата година полицаи заварили Галина вързана с белезници за леглото при семеен скандал. Стефан бързо я поправи, че жена му е оттеглила обвиненията и това дело е прекратено.

Защитникът му настояваше да не се взема мярка постоянен арест, защото при всички случаи Стефан отива в затвора за 9 месеца и 3 дни по влязла в сила друга присъда на 16 август за неизпълнявана пробация /за шофиране след употреба на алкохол б.а./. Съдия Димчо Луков обаче уважи искането на прокуратурата и наложи постоянен арест. При обжалване пред Апелативен съд-Варна делото е насрочено за 13 септември.

Извършителят е обвинен за умишлено убийство по чл.115, който предвижда до 20 г. затвор, но тази квалификация може да се промени в по-тежка, защото предстои събиране на още доказателства.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право