Касиел Ноа Ашер: Харесва ми да съм кралица бунтовник

В любовта най-важното е да почитаме, ценим и обичаме себе си, казва актрисата

- Касиел, спомена, че си приключила снимките на филма "Сделка", разкажи за главната си роля в него.

- Филмът е дебют на режисьора Надежда Косева в пълнометражното кино. Играя любопитен персонаж: провинциална интелигентка, стара мома с леки препратки към Бланш Дюбоа от пиесата "Трамвай Желание". Тя е принесла в жертва всичко от живота си - страст, кариера, мечти - в грижа за семейството на сестра си и нейния пропукващ се брак. Жена аутсайдер - загробена в една бедняшка, почти порутена къща, но достатъчно храбра да понася изпитанията. Има и любовен триъгълник, което прави ролята ми още по-сладка. Наложи се да ходя на уроци по акордеон и за седмица да науча валс на Шостакович... И то аз, за която нотите са като китайска азбука и никога не съм свирила на инструмент. Снимачният процес беше екстремен: жежко лято и сибирска зима - приютени в развалина, превърната в дом на тази доста откачена фамилия.

- В кои други филмови проекти участва напоследък?

- През изминалите две години имах щастието да работя главно в европейски продукции. Освен че екипите там са изумителни професионалисти, но грижата, вниманието, респектът, с които се отнасят към актьора, са затрогващи. Най-накрая изиграх същинска кралица бунтовник - Будика в The Celts: Blood, Iron and Sacrifice - епизод от историческа поредица, продуцирана от BBC. Другото заглавие, в което се снимах, е френско - "Книжарят" с режисьори Катрин Бернщайн и Асен Владимиров. Там съм в ролята на Лесли Бланш, съпруга на Ромен Гари по време на дипломатическия му престой в България веднага след 9 септември. Филмът съчетава уникални документални и игрални кадри, снимани на 16-милиметрова лента. Гари е бил следен от тайните ни служби и докато гледаш, имаш усещането, че действието е заснето от агенти на ДС. Направо те побиват клаустрофобични тръпки. През 2016 г. излезе и премиерата на филма "Прелюбодеяние" на режисьора Явор Веселинов. Превъплъщавам се в алкохолизираната майка на Ованес Торосян. Мисля, че спечелих първо място за най-секси алкохоличка в цялата история на българското кино. (Смее се)

- В Театър 199 с голям успех върви спектакълът "Театър, любов моя!" по Валери Петров под твоя режисура и в който играеш заедно с Лилия Маравиля, Стефка Янорова и Красимира Кузманова. Получихте "Икар" за него, представяте го в чужбина. Какво ви предстои?

- Скоро ще празнуваме 50-ото представление. Миналата година с огромен успех играхме пред парижка публика. В началото на юни пък заминаваме за Тел Авив по покана на Българския културен център там. Ще сме на сцената на култовия Сюзън Делал Център, седмица преди нас там ще танцува Михаил Баришников. Имаме покани за гастроли в Белгия, Люксембург, Германия, Македония... "Театър, любов моя!" е особена територия за нас четирите. Та ние сме 25 години заедно! Познание - едновременно като просветление и наказание. Винаги сме изправени пред алтернативата да го превърнем в "минирано поле" или в безкрайно щастлива поляна с извънземни цветя. Защото професията актьор с всяко едно представление започва от бяла страница. И си изпълнен със съмнения дали си достоен. Хваща те шубе, че си посредствен актьор - въпреки пълната зала, огромните аплодисменти, неистовата публика, горящите очи на зрителите... И за теб остава само шансът, твоят шанс да се учиш. И някога, в друг живот, да станеш поносим на себе си и достоен за честта. И когато свърши, едни "остриета" режат право в сърцето: "Тука сме! Живи сме! А вие пляскахте! И ни създадохте отново! Благодарим! И ви се покланяме доземи... Ние, малките и не много щастливите..." Но тази "липса" на щастие е най-щастливата на земята.

- В спектакъла сте четири от студентките от златния клас на проф. Крикор Азарян и Тодор Колев. Какво биха ви казали любимите ви учители по повод на спектакъла?

- Те са винаги с нас, докато играем. Прегръщат ни... Невидимо ни помагат да полетим, преди да се сринем в бездната. Чувам шепота на Коко: "Нравственост, партньорство, истина! По отношение на призвание, на професия, на готовност всеки ден и всяка вечер да тръгваш към репетиция... Представление с такова съзнание, сякаш отиваш на литургия, където си само част от нещо..." Това правило е нашето оръжие. Заради него сме наречени златен клас - не блестим външно, а непрестанно се питаме "Кой съм аз?". На живот и смърт се борим и публиката да си зададе този въпрос. Иначе какъв би бил смисълът от нашата среща?

 

Проф. д-р Веселка Дулева:

Хроничните незаразни болести са новата заплаха

Епидемията взема повече жертви от инфекциите през миналите векове, алармира националният консултант по хранене и диететика

- Проф. Дулева, кое налага реформулирането на храните, за което много се говори напоследък?

- В Европейския съюз на хроничните незаразни болести се дължат 77% от заболяванията, 65% от смъртните случаи са свързани със сърдечно-съдовите болести. У нас те са водещи, по смъртността от които сме на първо място в Европа. За тях, както и за другите социални заболявания, рисковите фактори, върху които можем да повлияем, са четири: неправилно хранене, обездвиженост, употреба на алкохол и тютюнопушене. Добрата новина е, че ние можем да повлияем над тях чрез промяна в начина на живот и в хранителния прием. За второто трябва да имаме наличие на пазара на продукти, които да подкрепят здравословния модел на хранене. Това е така нареченото реформулиране на храните или подобряването на състава им с цел изключване на някои съставки, които имат научно доказани рискове за здравето, и замяната им с такива, които имат здравословен ефект. Европейският съюз разработи такава рамка, но много фирми - и големи, и малки, вече са започнали самостоятелни дейности за намаляване количеството на солта, наситените мазнини и захарта. Всички тези съставки водят до повишаване на риска от социалнозначимите заболявания.

- Какво още включва европейската политика по отношение на храненето?

- Реформулирането е само един елемент от общата политика на Европейския съюз по отношение на храненето. От една страна, са се натрупали вече достатъчно количество научни доказателства за връзка между определени хранителни съставки и здравето. От друга, всяка държава, включително и България, има система за мониторинг на хранителния прием и се оказва, че определени хранителни съставки, които имат неблагоприятен ефект върху здравето, се консумират във високи количества поради това, че са налични в храните на нашия пазар. Политиката на ниво Европейски съюз е обща и поради свободното движение на стоки всеки има достъп до храни, произведени в ЕС. Реформулирането е само част от тази обща политика. Говори се например и за поставянето на някакъв знак, който да прави реформулирания продукт лесно разпознаваем. Също се говори за хранителни профили, т.е. какви гранични стойности на сол, захар, мазнини трябва да бъдат достигнати в определени групи храни. Едновременно с това се обсъжда как да се повиши количеството на съставките, които имат положително въздействие върху здравето, например растителни влакнини. Напоследък е много модерна темата за имитиращите продукти. Трябва да има ясни критерии кога един продукт да се нарече месен, кога млечен, т.е. да има минимум количество, което да гарантира произхода му, а не например да съдържа 2% мляко и да се нарича млечен. Това е една много мащабна, обширна политика, която обхваща включително подобряване храненето в семейството, в детски и обществени колективи, на работното място, по кулинарните щандове.

- Как реагира индустрията на новите изисквания?

- Тя реагира много добре. Ние работим по този процес много отдавна - още от първия Национален план за храни и хранене 2005-2010 г. Имаме споразумение за доброволно сътрудничество с индустрията. През ноември 2016 г. направихме много голяма среща с председателите на почти всички браншови организации в хранителната индустрия, която показа напредък в тази насока. Това, което се прилага и в ЕС, и у нас, е предоставяне на задължителна информация върху етикетите, за да може потребителят да направи информиран избор. Влезе в сила нов регламент за етикетиране, който дори вече не се казва така, а "за повишаване информацията на потребителите". От началото на тази година стана абсолютно задължително върху всеки продукт да е изписана енергийната му стойност, съдържанието на мазнини, от които - на наситени мастни киселини, на захар и сол. Така че мерките са комплексни с цел намаляване тежестта на социалнозначимите заболявания, които са проблем в целия ЕС, а у нас - подчертано, защото сме на първо място по смъртност от сърдечно-съдови заболявания.

 

* Мошеници използват името на Жени Калканджиева

* Кобилкина обяви датата на сватбата си

* Мария Игнатова, Елена Петрова и Слави бойкотират фейсбук

* Знаменитости били слабаци в училище

* Христо Проданов от 33 години e на Покрива на света

 

ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА - В "ЖЪЛТ ТРУД" ОТ 3 МАЙ!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица