Касовите апарати вдигнаха със 76% приходите от ДДС

С 225 млн. лв. се увеличиха постъпленията от акциз върху цигарите

Новите изисквания за касовите апарати вече дават резултат и голяма част от нелегалните продажби на магазините излязоха на светло. В рамките на два месеца приходите от ДДС от сделки във вътрешността на страната нараснаха с над 76% спрямо същия период на предходната година, показват данни на Министерството на финансите. Само през октомври и ноември миналата година приходите от ДДС от сделки в страната са над 1,2 млрд. лв., при 682 млн. лв. година по-рано.

Срокът всички търговци, използващи софтуер за управление на продажбите, да сменят или модифицират касовите си апарати беше удължен до 30 септември миналата година. Но тъй като много фирми не успяха да се справят с изискванията, крайният срок беше удължен още веднъж до 31 януари 2020 г. Много търговци обаче бяха променили начина на отчитане на продажбите още в срока до 30 септември, което вече дава резултат в приходите в държавната хазна.

Общо от януари до ноември миналата година приходите в бюджета от ДДС от сделки в страната са 6,43 млрд. лв., което е ръст с 1,266 млрд. лв., или с 24,5% на годишна база. Вносът в страната обаче намалява, което води и до по-малко приходи в хазната от ДДС от внос. В резултат общите приходи от ДДС до ноември са 10,3 млрд. лв., което е с над 1 млрд., или с 11,3% повече от същия период на предходната година.

Събраните средства от акциз върху цигарите също нарастват благодарение на мерките срещу сивата икономика. От януари до ноември приходите от налога се увеличават с 9,7%, или със 225 млн. лв. Последното проучване за контрабандата на цигари, направено на база на изхвърлените празни кутии, показа, че нелегалните продажби на тютюневи изделия са намалели до рекордно ниските 3,4%.

Много добре вървят и приходите от осигуровки и от данъка върху доходите, които до ноември нарастват съответно с 11% и с 9% на годишна база.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика