Касови апарати с режим „стелт”

Някои търговци отчитат в НАП само всяка трета сделка, като това се прави чрез софтуер за управление на продажбите.

Превключват на работа с укриване на ДДС с два клавиша

Бележки приличат на фискални бонове

Над 2 млрд. лв. са загубите за бюджета за 5 г.

Касовите апарати на редица търговци имат режим “стелт”. Само с едновременното натискане на два клавиша касовият апарат преминава от нормална работа в режим на укриване на ДДС и продажбите стават невидими за НАП. Това става чрез софтуер за управление на продажбите, който е свързан и с касовия апарат, показват проверките на НАП.

Над 70% от бизнеса използва софтуерни продукти за управление на продажбите. Но в много случаи софтуерът е програмиран, така че да позволява укриване на ДДС. С натискането на два клавиша системата може да премине в режим, така че да отчита в НАП само всяка трета продажба. В този режим на работа клиентите трудно биха разбрали, че оборотът не се отчита, защото им се дава бележка от принтер, която прилича на фискален бон. А при проверка на данъчните с натискането на два клавиша системата минава в нормален режим на работа и коректно отчита всяка продажба.

В рамките на 5 години преките загуби на бюджета от укриването на обороти са над 2 млрд. лв. и то само от секторите, в които се плаща в брой като търговци на дребно, ресторанти, дискотеки и т.н. Това е причината да бъдат направени промени в Наредба Н-18 за отчитане на продажбите. Промените предвиждат всички софтуери за управление на продажбите да бъдат одобрени от Българския институт по метрология и регистрирани в НАП. Срокът, в който търговците, използващи такъв софтуер, трябва да сменят или модифицират касовите си апарати, беше удължен до 30 септември.

В Наредбата Н-18 е посочено, че ако даден софтуер е одобрен, но при проверка на един търговец се установи, че позволява укриване на оборота, всички търговци ще трябва да спрат да го използват. Т.е. софтуерните компании не трябва да помагат на търговците да укриват ДДС, ако искат разработената от тях система за управление на продажбите да не бъде изхвърлена от пазара. Освен това софтуерът не трябва да позволява външна намеса, т.е. самият търговец да го промени, за да укрива оборота си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика