Каспаров иска да се върне в шахмата

Former world chess champion Garry Kasparov at his office in Midtown, Manhattan, on June 13, 2016. (Benjamin Chasteen/Epoch Times)

Легендата Гари Каспаров обяви, че възнамерява да поднови състезателната си кариера. 54-годишният шахматист ще се завърне край дъската 15 лета след оттеглянето си. Той ще участва на блиц турнир в Сейнт Луис (САЩ), за който е получил „уайлдкард“.

“Готов съм да видя дали все още си спомням как се местеха фигурите – пошегува се 13-ият световен шампион. - Засега мога да кажа само, че ще вдигна средната възраст на участниците в турнира.”

Легендата няма да срещне на дъската сегашния шампион Магнус Карлсен (Норвегия), тъй като той ще участва в надпреварата по класически шах. Гари обаче ще премери сили с №2 в ранглистата Хикару Накамура (САЩ), който също ще играе блиц.

След края на кариерата си Каспаров се ангажира с политическа дейност и бе един от най-ярките критици на руския президент Владимир Путин. През 2014 г. той се кандидатира за президент на Международната шахматна федерация (ФИДЕ), но загуби от настоящия шеф Кирсан Илюмжинов. Впоследствие ръководството на централата му наложи наказание за опит за купуване на гласове.

„Като президент поддържам решението му да се завърне, но първо въпросът трябва да бъде разгледат от етичната комисия“, заяви Илюмжинов.

След оттеглянето си от състезателна дейност Каспаров участва само в приятелски турнири. Миналата година той спечели състезание с участието на тримата най-добри американски шахматисти – Накамура, Уесли Со и Фабиано Каруана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт