Каталуня има 8 дни да реши за независимостта (инфографика)

Правозащитници осъдиха насилието в деня на референдума

Испанският премиер Мариано Рахой даде на каталунското правителство срок от 8 дни да изостави стремежа си към независимост, в противен случай той ще анулира политическата автономия на областта и пряко ще поеме ръководството й, предаде Ройтерс. Премиерът може да задейства чл. 155 от испанската конституция, с който да уволни правителството на Каталуня и да насрочи нови избори. Той отново отхвърли възможността за посредничество.

Изказването на Рахой късно в сряда вечерта идва, след като каталунският лидер Карлес Пучдемон обяви във вторник отцепване с отложено действие, като настоя за преговори с Мадрид в рамките на седмици.

“Искаме каталунското правителство официално да потвърди дали е обявило независимост на областта въпреки умишленото объркване, създадено с отлагането на декларацията”, каза Рахой. По-късно той заяви пред парламента, че каталунските власти имат срок до понеделник сутринта да отговорят. Ако Пучдемон потвърди, че е обявил независимост, той ще получи допълнителни 3 дни - до 19 октомври, да я оттегли. В отговор Пучдемон написа в туитър: “Искаш диалог, а ти вадят чл. 155. Работата е ясна”.

С изказването си във вторник - 10 дни след обявения за незаконен от Мадрид референдум за независимост на Каталуня, Пучдемон разочарова привържениците на независимостта, които гласуваха за нея въпреки усилията на Мадрид и изпратените в региона допълнителни полицейски части. “Прекомерната” употреба на сила от органите на реда срещу гражданите в деня на вота бе осъдена от правозащитната организация “Хюман райтс уоч”.

21-100

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа