Катар платил 1 милиард долара откуп за похитени в Ирак членове на кралското семейство

Един милиард долара е платил Катар за откуп на похитени в Ирак членове на кралското семейство. Заради тази сделка Саудитска Арабия поведе бойкот срещу катарците. Според в. "Файненшъл Таймс", на който се позовава агенция РИА-Новости парите са преведени на силите на сигурност на Иран и на групировка .

Вчера седем арабски държави, заедно с Малдивските острови, прекъснаха дипломатическите отношения с емирството, обвинявайки го в подкрепа на тероризма и за връзки с Иран.

Според командири на въоръжени групировки и правителствени представители на държави от региона, Катар е платил грамаден откуп за освобождаването на 26 члена от катарското кралско семейство в южен Ирак, и на „50 въоръжени лица, пленени от джихадистите в Сирия“.

Сделката е била сключена през април, тя бе потвърдена от източник, близък до катарското правителство.

През декември 2015 година неизвестни похитиха катарски ловци на соколи от лагер в пустинята Наджаф в едноименната провинция, граничеща със Саудитска Арабия.

По данни на източник на РИА-Новости в иракската полиция сред похитените имало представители на управляващото семейство в Катар.

Преговорите за освобождаването на заложниците между Катар, Иран и ливанското проиранско движение „Хезбола“ се водили повече от година.

На 26 април ловците бяха освободени и предадени на катарския посланик в Ирак.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят