Катастрофи близнаци с децата в София

“Труд” представя схемите на двете произшествия по свидетелства на очевидци

Стават по тъмно, с черни автомобили и се твърди, че учениците са пресичали неправилно

Проверяват дали шофьорите са минали на зелен светофар

Две кошмарни катастрофи с деца почерниха уикенда на столичани. Първата от тях стана с автомобил на НСО, който блъсна 14-годишно момче, а втората - ден по-късно, когато джип удари две момичета на 13 и 14 години близо до пешеходен светофар и по-малкото от тях почина в най-близката болница “Токуда”.

Между двата инцидента има ред сходни обстоятелства, видя екип на “Труд”. Случват се приблизително по едно и също време - около 19,30-20 ч с тийнейджъри, които се прибират от училище. Момчето и двете момичета пресичат на червен сигнал на пешеходния светофар. Във втория случай нарушението е още по-драстично, защото ученичките преминават между мантинелата и оградата на обособеното за пешеходци островче.

 

И двамата шофьори твърдят, че са карали със скорост от порядъка на 40 до 60 км/ч и са минали на зелен сигнал на светофара. Въпреки това свидетели на бул. “Никола Вапцаров” са заявили, че точно в преди момента на сблъсъка сигналът на светофарът се е сменял. А колкото до скоростта, с която са се движили, тя ще бъде установено от автотехническите експертизи, при които се отчитат и деформациите по автомобилите.

Друго общо е, че и двата автомобила - БМВ 3 на Националната служба за охрана и “Тойота” RAV4, са черни на цвят. Най-вероятно и в двата случая пресичащите младежи са виждали фаровете им, но заради тъмния цвят на колата в мрака не са успели да преценят правилно разстоянието, на което се намира идващият автомобил.

И на двете кръстовища има улично осветление и видимостта е относително добра. Проверка на “Труд” обаче установи, че пешеходният светофар на “Драган Цанков” свети със зелен сигнал само 10 секунди. На бул. “Никола Вапцаров” светофарите са два и не са синхронизирани, а се задействат с копче, когато има хора. Преминаването през тях отнема две минути, докато първо се задейства единият, а после другият. Очевидно двете момичетата са минали на зелено в едната част и не са чакали да светне във втората а са се втурнали по най-късия път към спирката, за да гонят автобус.

Катастрофата с автомобила на НСО се разследва от Военна полиция под надзора на Софийска окръжна военна прокуратура, тъй като водачът е младши сержант, а другият инцидент - от столичната полиция.

 

Лекарите са оптимисти

Състоянието на ранените деца се подобрява

Животът на 14-годишното момче, блъснато от автомобила на НСО, вече е извън опасност. Днес то за първи път е станало от леглото, съобщи директорът на Окръжна болница “Света Анна” д-р Славчо Близнаков.

“Състоянието му позволява в понеделник да се пристъпи към първата от възстановителните операции, която е лицево-челюстна. Най-вероятно във вторник ще бъде оперирана и счупената му ръка”, добави д-р Близнаков.

Подобрява се и състоянието на 14 г. момиче, което пострада при катастрофата на булевард “Вапцаров” в петък вечер. Дежурните лекари съобщават, че то е в стабилно състояние и нормален пост-оперативен период. С него работи рехабилитатор. Неговото лечение продължава в Детската травматология на “Пирогов”, след като през нощта срещу събота то беше оперирано от детския ортопед-травматолог д-р Явор Пукалски.

 

Пак водим черната класация на ЕС

597 са загиналите по българските пътища от началото на година, с 10 повече спрямо 2018 година.

Статистиката на КАТ отчита крайния брой на убитите при автомобилни катастрофи до 31 януари. Но още отсега е ясно, че 2019 година ще бъде с повече загинали спрямо миналата година, която завърши окончателно с 610 жертви. И че България и Румъния ще продължат да се сменят на първо или второ място в черната класация на ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България