Категоризират язовирите според големината и безопасността им

Язовирите в страната ще бъдат категоризирани по големина и по безопасност. Това ще стане с промени в Закона за водите, обяви вицепремиерът Валери Симеонов във връзка с резултатите от дейността на междуведомствената работна група за безопасната експлоатация на язовирите.

Симеонов обясни, че се дава срок от три месеца, в който общините и частните собственици ще трябва да решат дали да прехвърлят язовирите на държавата. „След този тримесечен срок ще бъде организирано създаването на държавно предприятие, което да поеме собствеността на язовирите, които се прехвърлят от общините от една страна, а от друга страна да поеме и собствеността върху останалите държавни язовири. От друга страна даваме възможност на собствениците на частни язовири също да бъдат прехвърлени. Взехме решение за създаването на специализирано търговско предприятие, държавно, което да се ангажирана с всякакви ремонтни дейности по поддръжката“, обясни вицепремиерът.

По думите на Симеонов, стопанисването на язовирите ще бъде прехвърлено съобразно досегашните им ползватели, които основно са били ангажирани с поддръжката на язовирните стени.

НЕК и Министерство на енергетиката имат около 30 язовира, Напоителни системи - около 200, ВиК дружествата се разпореждат с 10 язовира. Около 4500 са общинските язовири и "няколко стотин частни“, поясни вицепремиерът.

Предложенията за законови промени ще бъдат внесени за обсъждане в Народното събрание след Великденските празници, допълни вицепремиерът Валери Симеонов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България