Категорична победа на Нова Демокрация в Гърция

Снимка: Архив

Премиерът Алексис Ципрас едва ли ще избегне предсрочните избори

Две в едно - местни и европейски избори се проведоха в Гърция при изключително висока избирателна активност. Според първите резултати на екзитпол категорично води опозиционната "Нова демокрация" 32-36% срещу управляващата Сириза 25-29%. Разликата в полза на "Нова демокрация" предвещава политически сътресения на гръцката политическа сцена.

Първите официални резултати ще бъдат съобщени от вътрешното министерство, което отговаря за преброяването на гласовете, около 21,30 часа.

Според първи прогнози премиерът Алексис Ципрас едва ли ще избегне предсрочните избори, които лидера на "Нова демокрация" Кирякос Мицотакис без съмнение ще поиска. Подобна историческа разлика до момента на европейски избори не е регистрирана и за Ципрас ще бъде изключително трудно да избегне предизвикателството.

Според информация от правителствения лагер премиерът, който, разбира се, знаеше по-рано резултата, обмисля вариант за предсрочните избори на 23 или 30 юни, като единствено спешно решение, за да се избегне "стратегическото" поражение на изборите през октомври.

При местните избори, които се провеждат успоредно с европейските, ако нито една партия не получи на първия кръг 50+1 от гласовете, ще има балотаж на 2 юни.

Припомняме, че на миналите евроизбори седем гръцки партии изпратиха свои представители в Европарламента. Начело бе Сириза с 26,56% и съответно шестима евродепутати, на второ - "Нова демокрация" с 22,72% и петима европратеници. Трета беше крайнодясната "Златна зора".

Резултати exit poll:

Нова Демокрация 32-36% ,

Сириза 25-29%,

Кинал (Пасок) 7-9%

Комунистическа партия 5-7%,

Златна Зора 5-7%,

Гръцко решение (Velopoulos) 2,5-4%,

Варуфакис 2,5-4%

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа