Катица, която не успя да стане легенда

Карикатура: Иван Кутузов - Кути

Ръководителката на Специалната прокуратура в Северна Македония Катица Янева хвърли оставка след четири години борба с корупцията във властта

От всички дела, заведени от Специалната прокуратура, в затвора лежи само един човек

Помните ли онзи виц отпреди четири години, на който се смееше цяла Македония? Я да ви го разкажа: В най-луксозния апартамент на седемзвезден хотел в Дубай са Никола Груевски и Шърлин Тарон. Флиртът върви към своята крайна цел, когато на вратата се почуква. Кой е, провиква се разтревожен Груевски. Отвън се чува женски глас, който не може да бъде разпознат. Шърлин се обръща мило към Груйо: Ники, от какво те е повече страх- отвън да е Боркица или Катица.

Това е вицът. Ама, май трябва да бъде обяснен, което ще го направи не толкова смешен, защото какво е виц, който иска допълнително осветляване. Все пак. Боркица е съпругата на тогавашния премиер на Република Македония, майка на неговите две деца. Катица пък…

Катица Янева бе председател на новосъздадената тогава специална прокуратура, която имаше задължението да разследва престъпленията за корупция и злоупотреба с властта на управляващия страната кланов кръг около Груевски на основата на оповестените публично записи от телефонни разговори на Груевски и компания. Помните тази драма с подслушаните и записани над 20 000 разговора, които тогавашният лидер на опозицията и на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев има храбростта да пусне в обръщение и да ги направи остро и силно оръжие в политическата борба срещу режима на Никола Груевски. И досега няма категорична яснота кой направи записите и кой ги изнесе от тайните фондове на македонското вътрешно министерство и по-специално от Управлението за сигурност и контраразузнаване, чийто директор беше най-вярното лице на Груевски- неговият първи братовчед Сашо Миялков. Има двама обвиняеми служители от Пето управление на МВР, които се занимават с техниката за записи, но и двамата вече две години се намират в Гърция, където избягаха, както се твърди в Скопие, с български паспорти. Въпреки неколкократните настоявания на прокуратурата на Северна Македония да ги екстрадира, за да бъдат съдени в Скопие за нарушение на служебната дисциплина и изнасяне на поверителна информация, двамата бивши високопоставени ченгета все още се пекат на плажовете в Гърция, където македонците толкова обичат да ходят.

Другата версия, която не е толкова популярна, но е логична е, че записите за разговорите на Никола Груевски и неговите министри и съратници, разкриващи колосална корупция и драстична злоупотреба със служебното положение, са били връчени на Заев от едно чуждо посолство в Скопие. Стига бе, са ми отговаряли доста хора, когато съм споменавал тази версия, кое пък е това посолство, което има техническата възможност да следи отблизо телефонните разговори на управляващите, да ги записва, да ги подрежда и класифицира. Кое ли? Я да не ставаме наивни- има една бяла сграда на най-стратегическото място в македонската столица на върха на хълма над Вардар, която е оборудвана да следи комуникациите не само в Скопие и Македония, но и в целия невралгичен район наоколо. От няколко дни там има вече нов посланик- г-жа Кейт Бърнс, която идва да замести изпълнилия си задачата да смени властта в Северна Македония и да гарантира членството на държавата в НАТО като фактор за стабилното американско военно и политическо присъствие Джес Бейли. Може би, не, сигурен съм, че той най-добре знае истината около записите, които „изядоха главата“ на „Ники от Дубай“ и докараха на власт Зоран Заев и неговите социалдемократи. За воля на истината трябва да признаем, че и Заев прояви гражданска и политическа смелост да се хване на опасното хоро със записите и в края на краищата да спечели политическата битка с Груевски. В понеделник, на пресконференция по друг повод, премиерът припомни какво го е накарало да започне борбата. Като чул съдържанието само на някои от телефонните записи, „от яд ми идваше да скоча и да разбия оградата на правителството“. Може би поради това една от първите работи, които той направи като премиер, бе тъкмо тази- да премахне металната ограда пред облечените в стиропор кубове на няколкото сгради, в които се помещават кабинетите на премиера и неговите заместници, както и някои други министерства.

Та, в понеделник Катица Янева подаде оставка след почти четири години начело на Специализираната прокуратура, извикана на живот да разследва престъпленията на властта. Това става в момент, когато управляващи и опозиция не могат да намерят изход от противоречията по отношение на реформите в прокуратурата, в това число и за мястото и ролята на Специалната. В това число и за това дали Катица Янева, някогашната съдийка от районния съд в крайграничния Гевгели, да продължи да ръководи специализираните разследвания. Когато преди четири години Янева бе представена като компромисен, но все пак професионален вариант да оглави Специалната, и Груевски - премиерът, и Заев - опозиционерът се съгласиха. Дали заради убеждението, че идващата от „трета лига“ юристка на мястото във „висшата“ може лесно да бъде управлявана, както Груевски до този момент държеше на длан цялата съдебна система, дали заради умората и нетърпението най-после истината да бъде разкрита и тя да послужи на Заев като аргумент в политическата игра срещу Груевски, както Зоран предполагаше, дали заради намаляващия авторитет на институцията, след като от заведените от нея общо 18 дела с обвинения предимно срещу хора от опозиционната сега ВМРО-ДПМНЕ, осъдени в затвора няма, освен един, дали - най-важно, заради международния натиск от едни хора от едни посолства, особено от едно, за което вече говорихме, но Янева бе приета и Специалната бе създадена. Пазя си едно заглавие от онези дни- „Дойде тихо, ще влезе ли в легендите?“, най-вероятно защото ми се е видяло близо до истината, въпреки че в едно общество като македонското, поделено по всички посоки, вектори и азимути, да станеш легенда, особено в правосъдието, си е чиста проба илюзия. И сега Янева, за пълна изненада на всички, дори и за най-близките й, обяви, че напуска, защото не иска да пречи на реформите в съдебната система и по-специално в правосъдието, а и на пътя към европейската интеграция на държавата. За да няма вакуум в ръководството на Специалната, независимо дали ще бъде отделна структура или в състава на Основната прокуратура, Янева ще остане на поста си до момента, в която се определи кой ще седне на освободения от нея горещ стол.

Да, това е истината- от всички дела, заведени от Специалната прокуратура в затвора лежи само един човек. Това е онзи нещастен шеф на стопанския отдел в правителството на Никола Груевски, на който бе възложено да купи прословутия брониран автомобил „Мерцедес-600“, за който обвинени и осъдени бяха и Груевски, и неговата вътрешна министърка Гордана Янкуловска. Гордана има присъда, но е освободена да си гледа бебето, докато Груевски с неговите две години затвор през ноември отлетя под носа на властите и сега командва своята ВМРО-ДПМНЕ от Будапеща. Бизнесменът Сеад Кочан, близък на „Фамилията“ или по-точно- Клана „Груевски“, има присъда, но непрекъснатите обжалвания пречат да влезе зад решетките. Като голям успех на Янева и нейният екип бе признанието, че успя да вкара в затвора, макар и временно, шефа на тайните служби от времето на Груевски, страховитият Сашо Миялков, както и един от най-големите бизнесмени в страната Орце Камчев. Сега и двамата са на свобода, без паспорти, разбира се, но делата предстоят. Което пък ми дава основание за пореден път да попитам: кой препоръча Камчев да бъде приет от българското правителство за почетен консул на българите от Северна Македония? Аз знам, но искам публичен отговор, ако някой има смелост да го даде…

Всъщност, в понеделник, деня, в който Катица Янева подаде оставка, бяха задържани двама местни бизнесмени. Единият е собственик на най-новата телевизия в Скопие. Арестът е във връзка с обвиненията на журналиста Бранко Геровски, че двамата са го изнудвали в полза на високопоставен магистрат. Намекът е, че това е тъкмо кандидатката да влезе сред легендите Катица Янева. Може и да е просто интрига, но по-късно в дома й по заповед на Основната прокуратура бе направен обиск, а мобилният й телефон бе отнет.

Та, знае ли човек.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари