Качваме 3 килограма през коледните пости

Поне три килограма средно качват постещите по време на въздържанието от животински храни, което започва от днес и продължава до Коледа. През този период килограмите се трупат рязко заради консумацията на голямо количество въглехидратни храни, които често са мазни и много калорични.

За да заместят чувството за ситост, което дават животинските продукти като месото или яйцата, хората масово посягат към хляб или друг въглехидратни храни. Традиционно това са мазни мекици, питки или други калорични храни като ориз и картофи, което неминуемо води до трупане на килограми“, заяви пред „Труд“ специалистът по хранене проф. Донка Байкова. Тя съветва да приемаме въглехидрати само сутрин.

Експертите са категорични, че прекомерният прием на мазни и тестени храни пренатоварва цялата храносмилателна система и често води до болки и тежки неразположения.

Постите крият и друга опасност, защото еднообразното хранене в сезона на гриповете и настинките допълнително отслабва имунната система и прави организма по-уязвим. Именно в последните дни на постите лекарите отчитат най-много болни сред въздържателите, защото тогава се изчерпват редица важни микроелементи.

Проф. Байкова обясни, че организмът складира запаси от някои ценни вещества, но след повече от 20 дни и те започват да липсват. Някои могат да се набавят и от неживотински продукти, но там са в други съединения и голяма част от тях са неизползваеми, посочва диетологът. Тя съветва да се храним с много плодове и зеленчуци и да не пропускаме разрешената риба на Никулден.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве