Кашата с касата се забърка здраво

До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Срокът за подписване на НРД е 28 февруари

Кашата с дълговете и просрочията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към фондове в чужбина се забърка здраво. В момента никой не може да каже какъв е точният размер на борчовете. На днешното извънредно заседание на Надзорния съвет стана ясно, че има съществени разминавания между твърденията на шефа на касата проф. Камен Плочев и реалните данни. “Не са верни и изнесените от проф. Плочев данни за постъпилите жалби на пациенти, на които е отказано лечение в чужбина по каса. Всъщност жалби няма, а тези над 600 лица са хората, които са заявили възстановяване на плащанията след лечение в чужбина”, обясни след заседанието шефът на Надзорния съвет Жени Начева. Тя уточни, че е възложена спешна вътрешна проверка на дълговете, която ще приключи до понеделник, за когато е насрочено ново извънредно заседание на надзора. Създава се и механизъм, който да намали сроковете за обработка на исковете за плащанията.

Докато течеше днешното заседание на надзора от пресцентъра на НЗОК разпространиха счетоводна информация, според която общите задължения на здравната каса към чуждите фондове към 31 януари тази година са в размер на 271, 2 млн. лв., а просрочените към същата дата са 133,6 млн. лв. Това са цифрите, които бяха съобщени от управителя на касата преди дни. Членове на надзора недоумяваха кой е разпоредил на пресцентъра на касата да публикува неверни данни и увериха, че предвидените в бюджета 73 млн. лв. са достатъчни за спазването на договорите с чужди фондове за разсрочено плащане.

В четвъртък финансовият министър Владислав Горанов оспори категорично данните за просрочени задължения, изнесени от проф. Плочев. Той обяви, че “ежемесечният отчет сочи просрочия от 7,6 млн. лв., което прави разлика от 126 млн. лв”. Финансовият министър настоя “в никакъв случай да не се подписва” Националният рамков договор в здравеопазването за 2018 г., докато не получи точна сметка с точно колко пари разполага касата и колко задължения има.

От лекарския съюз реагираха на изказването на Горанов и днес изпратиха писмо до премиера. Председателят на БЛС Венцислав Грозев предупреди, че думите на финансовия министър противоречат на чл. 56, ал. 3 от Закона за здравното осигуряване.

Д-р Грозев бе категоричен, че здравеопазването не бива да бъде поставяно в риск, заради постигане на фискални цели и предупреди, че това може да доведе до протести на цялата медицинска общност. Той призова премиерът лично да се намеси и да стане гарант на подписване на НРД 2018. Крайният срок за подписване на договора е 28 февруари.

 

 

Боян Бойчев, член на Надзорния съвет:

Има съществено разминаване в числата

Павлина Живкова

02-2- Какво се случи на извънредното заседание на надзора на касата?

- Стана ясно, че има съществени разминавания между числата, които са подавани от проф. Плочев в писмото до депутатите и отчетът, който беше представен днес. Беше наредено в спешен порядък, събота и неделя, да работят съответните дирекции в Здравната каса, така че да ни предоставят коректни данни в понеделник сутринта на извънредно заседание.

- Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова поиска да й бъдат поименни списъци на хората, на които е отказана помощ в чужбина. Ще ги получи ли?

- Нула е числото на здравноосигурени българи на които е била отказана здравна помощ. Управителят на НЗОК заяви в парламента, че на 332 българи през 2016 г. и на още 334 за 2017 г. е отказана помощ в чужбина. След направените разяснения от служители на касата стана ясно, че няма нито един сигнал за отказана помощ. Това са числата за здравноосигурените българските граждани, които са ползвали здравни услуги в страни от ЕС , заплатили са тези услуги и са поискали реимбурсация.

- Финансовият министър твърди, че не бива да се подписва Националният рамков договор (НРД), докато не се изясни точната финансова ситуация. В същото време лекарите плашат с протести. Как ще се излезе от ситуацията?

- НРД трябва да бъде подписан този месец – последната дата е 28 февруари. Параметрите заложени в него са на база бюджета на касата за 2018 година. Позицията на финансовия министър, когото аз напълно разбирам и подкрепям, е че при условие че тези 73 млн. лева, които са предвидени за плащане към чуждите здравни каси се окажат недостатъчни, целият бюджет трябва да бъде пренаписан с конкретни параметри.

 

Шефът на етичната комисия д-р Миндов предупреди:

Възможно е да бъдат запорирани сметки

Джипитата излизат на протест на 1 март

“Възможно е да бъдат запорирани сметки на НЗОК”, предупреди д-р Георги Миндов, който е председател на Етичната комисия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Той бе категоричен, че скандалът с дълговете на Здравната каса към чужди фондове ще рефлектира върху цялата система.

“Ако Горанов върне бюджета за преразглеждане, трябва да се намалят цените на клиничните пътеки, на дейностите на общопрактикуващите лекари, на медицинските изследвания, т.е. всички лекари ще пострадат”, посочи медикът.

Той уточни, че идеята на промените във финансовите параметри на бюджета би била да се платят дълговете към чуждите каси, “защото германците няма да чакат да им платим след години”.

Д-р Миндов припомни, че общопрактикуващите лекари ще излязат на протест на 1 март.

“Близо 85% от обема на работата попада при нас, ние сме най-засегнати, намаляваме и не можем вече да се справяме, понеже ни товарят постоянно с нови дейности”, обясни той.

 

Шефът на надзора Жени Начева:

Няма пречки за подписване на договора

Ситуацията не е пречка за подписване на Националния рамков договор за 2018 г. След финализиране на последните детайли от провеждането на Събора и разговори между двата надзорни съвета - НС на касата и УС на БЛС - рамков договор може да бъде подписан.

Много понятия се смесват. Това, че има милиони задължения не означава, че има проблем или че проблемът не е контролируем. Има разлика между общия размер на задълженията, просрочените задължения и това как те се отразяват в системата за вътрешно-финансово управление и контрол на касата. Министерство на здравеопазването е превело всички дължими суми към НЗОК за 2017 г.

 

Темида

Болници печелят дела за надлимитна дейност

Четвърта болница успя да осъди здравната каса за неизплатена надлимитна дейност. МБАЛ Силистра е спечелила делото срещу НЗОК за 38 615 лева, като това е стойността на извършено лечение на пациенти по клинични пътеки за месец март 2016 г., заедно със законната лихва, считано от датата на предявяване на иска до окончателното изплащане на задължението.

Осъдителни решения за неплатена надлимитна дейност на болниците вече произнесоха Софийският градски съд, Пловдивският окръжен съд и Шуменският окръжен съд.

Броят на болниците, които завеждат съдебни дала срещу НЗОК за неплатената надлимитна дейност расте, заради изтичащите давностни срокове.

 

Статистика

Борчът към лечебници е 123 млн. лв.

Общите задължения на касата към всички лечебни заведения в страната са близо 123 млн. лв. Те са за периода 2015-2017 г. Сумата ще набъбне двойно, след като към нея се добавят лихвите и разноските за държавни такси, адвокатски хонорари, съдебно-изпълнителни дела и др.

Очаква се около 100 милиона лева от парите събрани от здравните вноски, вместо да се платят за лечение, ще отидат за покриване на съдебни разноски, предупредиха от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве