Кая Калас - Върху тънък лед

Опозиционната Партия на реформите в Естония спечели с малка преднина произведените през уикенда парламентарни избори в страната и нейният лидер, 41-годишната Кая Калас е на път да стане първата жена министър-председател в историята на балтийската държава. Пътят до там обаче наглед не се очертава лесен.

Реформистите на Калас взеха 28,8 % от гласовете, с което си осигуриха 34 от 101 места в парламента на Естония, следвани от досегашните управляващи от асоциираната с руското малцинство Центристка партия на премиера Юри Ратас с 23,1 на сто и 26 места. На трето място с изненадващ пробив обаче дойде националистката Естонска консервативна народна партия (ЕКНП), която повече от удвои резултата си от предходните избори, получавайки 17,8 % от гласовете на избирателите и 19 места в Рийгиког-а (парламента на страната). С 12 повече от досегашното си представителство. С бариерата за влизане в законодателното събрание в Талин сложена на 5 %, в уравнението се наместват още консерваторите от “Исамаа” с 11,4 % (12 места) и социалдемократите с 9,8 на сто от гласовете на естонците и 10 седалки в парламента. Красота!

В цялата тази наглед пъстра палитра прозира очакваната тенденция за масирано надигане на евроскептичните и националистките нагласи на предстоящите избори за Европейски парламент. Настроението, което тресе южни флангове и Централна Европа, се усеща със същата сила и в Прибалтика и Скандинавия. И Кая Калас ще трябва да потърси широко коалиционно управление с някои от опонентите си, именно заради разширеното присъствие на ЕКНП в парламента на Естония. В сценарий, който наглед повтаря случилото се в Швеция през есента на миналата година. На парламентарните избори от 9 септември също така неочаквано трета сила в парламента в Стокхолм се оказа крайно-дясната и откровено неонацистка партия “Шведски демократи”, която има 62 места от общо 349. (Някои тънкости на успешната парламентарна демокрация явно предполагат нечетен брой народни представители в законодателното събрание на дадената страна). В шведския вариант всички други партии изключиха възможността да се коалират с “Демократите”, за да имат управляващо мнозинство и отне четири месеца, за да се сформира миноритарно ляво-центристко правителство.

Естония, разбира се, не е Швеция, най-малкото заради мащабите и претенциите, и едва ли ще загуби толкова време в търсене на консенсус. Пък и гледа от свой ъгъл политическите процеси, освен фланг на НАТО с обща граница с Русия – световният дигитален шампион също като повечето страни от бившия Източен блок страда от бързо свиващо се население заради ниска раждаемост и постоянна имиграция на Запад. Етническите естонци представляват около 70 процента от населението или около 900 000 души и освен всички други, страховете, насаждани от евсроскептиците с европейските политики по миграцията намират лесно почва. Въпреки че подобно на Полша, където масово е застъпена същата параноя в лозунгите, включително на управляващите от “Право и справедливост”, Естония бе нищожно засегната от миграционната криза от 2015-16 г. Но шубето е голям страх, както се казва.

Връщането на Партията на реформите под ръководството на Кая Калас на власт в Естония по себе си не е изненада – под една или друга форма от 2005 до 2016 г. същата партия винаги излъчва премиера в родината на “Скайп” (изненада!). Сега идват върху предизборна платформа обещаваща ниски данъци, намаляване на държавна администрация и редица социални облекчения. И, ако все още не сте разпознали името, водени от дъщерята на бившия министър-председател на Естония и първи естонски европейски комисар от 2004 до 2014 г., Сийм Калас. Който предаде щафетата в Брюксел преди пет години, когато и Кая Калас бе избрана за член на Европейския парламент. Можем само да предположим че това съвпадение й е спестило нервите около търсенето на квартира.

Но хайде, вкратце отначало. Кая Калас е родена 18 юни 1977 г. в Талин, тогавашната Естонската ССР. В родния си град завършва средно образование в английска гимназия през 1995 г. преди да запише да учи право в Университета в Тарту, където защитава бакалавърска степен по специалността четири години по-късно. Кая Калас започва да практикува в областта на конкурентното право през 2002 г. и остава член на Естонската адвокатска колегия до 2011 г. Успоредно на това през 2010 г. защитава магистратура по бизнес-администрация и същата година е приета за член на Партията на реформите. Калас влиза в Рийгиког-а като депутат през 2011 г., а три години по-късно се кандидатира за член на Европейския парламент, където естонските реформисти седят в групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). През януари 2018 г. Кая Калас е избрана за председател на Партията на реформите на Естония, която доведе до победа на изборите в края на миналата седмица.

 

Едно от влиятелните имена в Брюксел

За четирите си години като член на Европейския парламент Кая Калас изпъква като една от най-забележимите жени в Брюксел в областта на дигиталните технологии. През 2017 г. сайтът VoteWatch.eu я определя сред евродепутатите с най-голямо индивидуално влияние в оформянето на цифровите политики на ЕС в Европарламента. През есента на същата година европейското издание на “Политико” посочва Кая Калас като едно от имената сред жените “технологични великани” в Брюксел, наравно с европейските комисари за дигиталното общество, правосъдието и конкуренцията, Мария Габриел, Вера Юрова и Маргрете Вестагер. В крайна сметка Естония бе първата държава в света, която гарантира на гражданите си правото на достъп до интернет като фундаментално в конституцията на страната. И над четвърт от 881-те хиляди избиратели с право на глас, са подали бюлетините си по електронен път на изборите миналата седмица.

 

За нея

Трудни маневри в бъдеще

Калас изглежда изправена пред трудната задача да състави коалиционно правителство в парламента, след като всички останали партии изключиха възможността за съвместно управление с евроскептичните националисти от ЕКНП. (...) Анализатори смятат че най-вероятната й първа възможност ще бъде да се опита да сформира правителство с “Исамаа” и социалдемократите, с които заедно с Партията на реформите управляваха заедно в коалиция между 2015 и 2017 г.. Тя също така не изключи и споразумение с Центристката партия.

Тармо Вирки, естонски журналист

 

Ще я пратим в опозиция

Ако Естонската консервативна народна партия (ЕКНП) намери начин да си сътрудничи с някои от другите партии, ще изпратим победителите на изборите от Партията на реформите (б.р. - на Кая Калас) в опозиция. Не изключваме никакви възможности, включително и коалиция с Партията на реформите.

Март Хелме, лидер на ЕКНП, след обявяването на резултатите от вота

 

Идва ожесточаване на анти-руската реторика

Всяко правителство, ръководено от Партията не реформите и Кая Калас най-вероятно ще ожесточи анти-руската реторика в Естония, най-малкото в сравнение с досегашното управление. Това може да коства на Центристката партия много от базата гласове на руско-говорящото малцинство, ако станем младши коалиционен партньор. Това означава, че в евентуална коалиция Реформисти-Център, нашата партия ще е изправена пред много трудната задача да запази остатъка от тази си група избиратели.

Свен Микзер, досегашен външен министър на Естония

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети