КЕВР мами Брюксел с цената на водата

Регулаторът създава изкуствена рентабилност като вдига сметките на хората, в противен случай губим еврофинасиране

От първия ден на Новата година в 14 области хората започват да плащат по-скъпа вода с между 3 и 18%. Причината е, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) мами Брюксел с цената на водата. При това за сметка на хората. Оказва се, че причина за драстично поскъпване на водата е опитът на КЕВР да осчетоводи загубите на част от водните оператори в страната и да ги превърне в изкуствена печалба, с цената на по-солени сметки за народа. По този начин от Комисията си гарантират, че дружествата ще покрият изискването за годишна печалба от минимум 5 на сто. Тя е нужна, за да не загуби страната ни финансирането в размер на близо 2 млрд. лв. за този програмен период за водния сектор. Това обясниха пред “Труд” отлично запознати експерти. Така вместо икономически мерки от КЕВР са предпочели да заложат на рентабилност по документи и на излишно надуване на цената, за да покрият неумението на водните оператори да управляват собствеността си успешно.

За загубите във водните дружества у нас има и редица обективни причини. На първо място страната ни остава сред лидерите в Европа по разхищаване на вода заради остарялата инфраструктура. Анализ на Световната банка сочи, че са необходими поне 12 милиарда лева, за да се приведе водния сектор до минималните изисквания на европейските стандарти. За качествена услуга необходимите инвестиции са над 43 млрд. лв. Тези пари обаче липсват заради категоричната съпротива на няколко поредни правителства да вдигнат цената на водата до космически стойности, за да си осигурят нужните средства за инвестиции. Затова и основно вложенията в сектора идват по линия на европейските програми. Те са достатъчни да поддържат системата, но не и да я направят по-добра и да намалят загубите. Още в направения през 2013 г. доклад на Световната банка за състоянието на ВиК сектора се прогонозираше, че цената на водата ще расте, при това доста по-бързо, отколкото това се случва реално. Според експертите на Световната банка цената на водата в София било социално поносимо да удари 6,50 лева за кубичен метър, а средно в страната да се плаща между 3,20 и 3,80 лева. В момента загубите на вода в страната са около 57%, отчитат от НСИ.

Цената на водата разбуни и коалиционните партньори от Обединени патриоти. Първо в интервю пред “Труд” лидерът на “Атака” Волен Сидеров обяви, че ще иска смяна на състава на КЕВР с мотивите, че членовете й, начело с председателя Иван Иванов са от квотата на опозицията и могат да съборят правителството когато пожелаят. Вчера Сидеров поиска оставката на Иванов, нарече го костовист, а пред “Труд” уточни, че вече има сформирана работна група от “Атака”, която да предложи промени в закона за енергетиката, засягащи КЕВР. “Ще ги внесем още в първия работен ден на парламента – на 11 януари”, увери лидерът на “Атака”. Той обясни, че ще настояват КЕВР да мине под шапката на Министерски съвет, ако това не противоречи на европейските изисквания. “Техническата смяна” на целия състав на комисията, чийто мандат изтича през април 2020 г. може да стане чрез редуциране на състава й от 9 на 7 души или чрез промяна на срока на мандата от 5 на 3 години. “Странно е, че шеф на комисия има мандат колкото президентския”, коментира Сидеров. Той призна, че не е говорил по темата с останалите от коалицията, но разговорите предстоят. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви пред “Труд”, че тепърва ще се коментира позицията на “Атака” в коалицията, а от ВМРО не пожелаха да се ангажират засега с мнение.

Поскъпване от 3 до 18% в 14 града

Най-голямо е увеличението в Ямбол и Враца

Жителите на 14 града в България вече плащат по-скъпо за вода от Нова година. Според окончателното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране, обявено на 18 декември, цената в областите София, Перник, Монтана, Враца, Пловдив, Смолян, Кърджали, Русе, Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол се покачва между 3 и 18 на сто.

В София кубик студена вода вече струва 2,354 лв. с ДДС, което е повишение с 9%. Най-голямо е поскъпването на ВиК услугата в Ямбол, където абонатите плащат по 2,735 лв. за куб. м с ДДС или със 17,7% повече.

Във Враца цената се вдига с 11,2% до 3,034 лв. за куб. м. с ДДС. За бургазлии поскъпването е с 6,8%, като кубикът става 2,729 лв. с ДДС. Клиентите на ВиК Монтана дължат за вода по 2,875 лв. за куб. м с ДДС, което е увеличение от 5,6%.

Във Варна кубикът струва 2,974 лв. с ДДС или с 1,6 на сто повече, а в Пловдив – 2,200 лв. с ДДС, което е повишение от 2,7 на сто. В Силистра новата цена е 3,288 лв. за куб. м с ДДС, в Смолян – 2,334 лв., Кърджали – 2,422 лв., в Сливен – 2,485 лв. Най-скъпо за студена вода плащат в Шумен, където кубикът от 1 януари стана 3,298 лева.

Върховната административна прокуратура започна проверка на решенията на КЕВР за увеличение на цените. Обвинението вече атакува в съда поскъпването в три града – Бургас, Ямбол и Враца. Проверката за останалите градове продължава.

Според държавното обвинение ВиК дружествата в трите града са представили пред енергийния регулатор бизнес планове, които не са съгласувани от съответните ВиК асоциации. Последното е задължителна процедура според Закона за водите. Прокуратурата твърди, че от КЕВР са пренебрегнали правни норми, за да се удовлетворят исканията на трите ВиК оператора.

Световната банка:

Максимум 4% от доходите

да отиват за ВиК

Максимум 4 на сто от средните доходи на домакинството за съответния регион на страната трябва да отиват за покриване на сметките на вода. Това твърдят експерти от Световната банка, които изготвиха доклад за състоянието на водния сектор у нас и нужните инвестиции. Още при значително по-ниските цени на водата преди години бе ясно, че част от семействата у нас отделят около 10-15% от месечния си бюджет.

Водната инфраструктура у нас е колкото 225 магистрали с дължина по около 400 километра, които за разлика от нормалните скоростни пътища трябва да работят денонощно и винаги да са в изправност, защото за водните тръби няма обходни пътища, обясняват експертите. Общо ВиК мрежата у нас е с дължина 90 000 километра, а в сектора работят и над 5000 резервоара, 3000 помпени станции, над 90 пречиствателни станции и 6000 водоизточника. Затова и според тях поскъпването на водата е неминуемо, тъй като средствата, които идват от ЕС и могат да се отделят от бюджета. Те обаче не покриват нуждите на сектора, а само решават най-наболелите проблеми. За да се справи с намаляване на загубите на вода Министерството на регионалното развитие и благоустройството подготвя нова стратегия за развитие на ВиК отрасъла.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика