КЕВР може да спре сделката с ЧЕЗ (обзор)

Регулаторът решава при продажба на над 20% от капитала на енергийно дружество

ТЕЦ “Варна” няма да продава ток на регулирания пазар

Комисията за енергийно и водно регулиране ще може да спре сделката с “Инерком” за активите на ЧЕЗ в България. Парламентът разшири правомощията на регулатора, като гласува окончателно промени в Закона за енергетиката.

Според тях КЕВР ще разрешава продажбата на дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на дружества, които са лицензирани за пренос на електроенергия, топлинна енергия и газ. По какви критерии регулаторът ще преценява кога да одобри една сделка, тепърва ще се прецизира в подзаконов нормативен акт.

Дава се възможност комисията да отнеме лиценза на компания, която наруши тази разпоредба. Поправката за правомощията на КЕВР предизвика спор в парламента в сряда и доведе до отлагане на гласуването в пленарна зала. Тогава депутатите на ГЕРБ бяха категорично против нея с аргумента, че ако се разширят правомощията на регулатора, срещу държавата ни ще бъдат заведени нови арбитражни дела.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев обаче обяви, че е взето политическо решение на партията за подкрепа на тази идея.

Приета беше и поправка в закона, според която КЕВР вече няма да включва в регулирания пазар производители на електрическа енергия, чиято цена надхвърля с над 10% прогнозната пазарна цена за регулаторния период. Така на практика се блокира възможността ТЕЦ “Варна”, ТЕЦ “Бобов дол” и ТЕЦ “Марица 3” да се включат в енергийния микс при два и три пъти по-високи цени от пазарните. За тази поправка настояваха и работодателските организации. Според тях, ако поправката не беше приета, това щеше да доведе до поскъпване на тока за бита с минимум 20%.

Часове преди това парламентът избра четирима нови членове на КЕВР. В областта на енергетиката ще работят Александър Йорданов, предложен от Обединените патриоти, и Георги Златев, от “Воля”.

В областта на ВиК беше избрана Пенка Трендафилова, кандидат от “Воля”. Ремзи Осман, предложен от ДПС, влиза в комисията като член с юридически стаж. Мандатът и на четиримата е 5 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес