КЕВР решава за поскъпването на водата

Снимка: Архив

Очаква се Комисията за енергийно и водно регулиране да се събере на закрито заседание заради предвиденото поскъпване на водата. Заложено е увеличение на цената в 14 града с между 3- 20%. Най-голямо повишение е предвидено в Ямбол, Враца, София и Бургас.

От регулатора обясняват поскъпването с инвестиционните разходи, заложени в бизнесплановете на ВиК дружествата.

С увеличението услугата ще е най-скъпа в Шумен и в Силистра. От 1 януари кубик питейна вода там ще струва около 3,30 лева. Най-сериозен скок от 20% се очертава за клиентите на ВиК в Ямбол.

Заради предвиденото увеличение от БСП организират протест пред КЕВР днес. Такъв ще има и в Шумен.

Преди дни пък омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще сезира прокуратурата , защото има съмнения, че ВиК -дружествата изкуствено са завишили инвестициите си.

Председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че поскъпването на водата е предрешено, защото инвестиционните планове са одобрени веднъж от водните дружества, след това от общинските съвети и накрая от кметовете на съответните населени места. Изчисленията на енергийния регулатор показват, че за да бъде модернизирана сегашната инфраструктура има нужда от 12 милиарда лева. Следващата преоценка на цените ще бъде направена през 2021-ва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България