КЕВР реши: С 13,89% ще поскъпне природният газ от 1 октомври

КЕВР утвърди цена на природния газ за четвъртото тримесечие на 2018 г., на която "Булгаргаз" ЕАД продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, в размер на 456,65 лв./1000 нм3 или 43,28 лв./MWh (без акциз и ДДС). Тя е с 13,89% по-висока от досегашната цена за ІІІ - то тримесечие на 2018 г., съобщават от регулатора.

Това е цената на която общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа. Тя е определена въз основа на анализ на икономическата обосновка в заявлението на „Булгаргаз“ ЕАД, отчитане на настъпилата промяна в ценообразуващите фактори и след направени изчисления съгласно прилагания ценови модел, допълват от КЕВР.

Утвърдената от КЕВР цена включва компонента за услугата „обществена доставка“ в размер на 6,17 лв./1000 нм3. В цената е включена и компонентата "задължение към обществото"  от 1,40 лв./1000 нм3, която покрива разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в газохранилището Чирен. В предлаганата цена на природния газ не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа и клиентите следва да ги заплащат на крайните снабдители по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД.

Поради запазване размера на съпътстващите такси за достъп, пренос, разпределение и снабдяване с природен газ, повишението на цената за крайните битови и стопански клиенти - ползватели на природен газ, ще бъде под 8%, уверяват от комисията.

При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчита условията по действащия договор между "Булгаргаз" ЕАД и "Газпром Експорт" и прилага изцяло залегналата в него Методика, съгласно която се вземат предвид промените на цената на петрола и на алтернативните на природния газ горива на световните пазари през последните 9 месеца, калоричността на природния газ, както и измененията в курса на щатския долар спрямо лева, уточняват от регулатора. Правомощията му са единствено да установи дали заявлението на обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД отговаря на изискванията на Наредба № 2 за определяне цените на природния газ и на договора за доставка между двете дружества.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика