Парното няма да поскъпва до края на годината (обзор)

Спрените ТЕЦ-ове не влияят върху цената на тока за бизнеса

Природният газ поевтинява с 0,11%

За момента КЕВР не е констатирала нарушения на лицензиите на спрените ТЕЦ-ове, но вероятно има нарушения на комплексните разрешителни, които се издават от МОСВ, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов. Снимка: Булфото

Няма да има повишение на цената на топлинната енергия до края на тази година, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Той напомни, че съгласно заявлението, което е постъпило в КЕВР от “Булгаргаз”, се предвижда намаление на цената на природния газ с 0,11% за последното тримесечие на тази година.

Иван Иванов добави, че спрените топлоелектрически централи - ТЕЦ “Брикел” и топлофикация Перник не влияят върху цената на тока за бизнеса. Освен това предвиденият планов ремонт на ТЕЦ “Марица Изток 1” е завършил предсрочно.

За момента КЕВР не е констатирала нарушения на лицензиите на спрените ТЕЦ-ове, но вероятно има нарушения на комплексните разрешителни, които се издават от Министерството на околната среда и водите, каза още председателят на КЕВР.

По думите му в следващите години едно от основните предизвикателства ще е прекратяването на злоупотребите на пазара на енергия и създаването на необходимата нормативна база, предвид свързването на българския пазар на природен газ със съседните страни.

Припомняме, че от 1 юли цените за битовите потребители на тока и парното у нас бяха увеличени.

За клиентите на ЧЕЗ увеличението беше с 2,9%, за тези на EVN - 2,97%, а за “Енерго - Про” - с 2,8 на сто. Сметките за парно и топла вода се повишиха средно с 3,53%. Най-много поскъпна топлинната енергия в Габрово - с 9,93%, и в Разград - с 8,59%. След тях са Пловдив - 7,4%, Бургас - 7,36%, Велико Търново - 6,62%, Плевен - 6,03%.

В София поскъпването на парното беше с по-малко от средното - 3,06%, а най-малко повишение имаше във Варна - под 2%.

Преди това цените на тока и парното бяха променяни последно през октомври 2018 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари