КЕВР ще решава за продажбата на над 20% от енергийните дружества

Това реши парламентът с промени в Закона за енергетиката

КЕВР вече ще има правомощия да разрешава продажбата на над 20% от собствеността на енергийните дружества. Това реши парламентът с окончателното приемане на промени в Закона за енергетиката.

Държавният регулатор ще определя ежегодно в срок до 30 юни премии за електрическа енергия от възобновяеми източници и от високоефективно комбинирано производство, произведена от централи с обща инсталирана електрическа мощност над 4 мегавата, предвиждат още промените.

За целите на ценообразуването, КЕВР ще определя ежегодно, в срок до 30 юни, прогнозна пазарна цена на електрическата енергия за покриване на технологичните разходи на оператора на електропреносната мрежа и на операторите на електроразпределителните мрежи.

Законопроектът въвежда и европейски регламенти, свързани с либерализацията на пазара на електрическа енергия. Тяхното спазване ще бъде контролирано от КЕВР.

Длъжностни лица от регулатора ще могат да извършват проверка на място, ще имат право да влизат в помещения, превозни средства и обекти, да преглеждат документи и записи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции