Кейти Пери - Калифорнийско момиче

Певицата Кейти Пери оглави класацията на американското списание “Форбс” за най-скъпо платените жени в музиката за изминалата година. Поп звездата е заработила 83 милиона долара за последните 12 месеца, което я поставя пред колежките й Тейлър Суифт ($80 млн.), Бионсе ($60 млн.) и др. Приходите на Пери се дължат предимно на концертите й на живо през годината, както и на рекордния хонорар от 25 млн. долара, за да бъде жури в музикалния риалити формат American Idol.

Катрин Елизабет Хъдсън, както са истинските имена на изпълнителката, е родена на 25 октомври 1984 г. в Санта Барбара, САЩ, в семейство на двама пастори. Като дете започва да пее в църква и там развива таланта си до 17-годишна възраст. В тинейджърските си години променя фамилното си име на “Пери” (моминското име на майка й), защото Кейти Хъдсън приличало много на Кейт Хъдсън.

Докато е била дете й е било забранено да слуша поп и заради това започва кариера си на изпълнител с госпъл музика. Първият й албум, озаглавен Katy Hudson, излиза през март 2001 година, но не предизвиква никакъв успех и остава незабелязан от аудиторията и критиците.

През 2008 г. изгрява звездата на Кейти Пери. Тогава по радиостанциите в целия свят започва да се върти парчето с провокативен за онези времена текст I Kissed A Girl (”Целунах момиче”), изпълняван от млада девойка със специфичен глас. Съвсем неочаквано парчето става тотален хит и достига върха на класациите в 20 държави по целия свят, включително САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия и др. Тогава обаче много от критиците предричат съдба на Пери като поредния изпълнител, известен само с един хит и нищо повече.

Певицата бързо опровергава тези твърдения с втория сингъл от официалния й дебютен албум One Of The Boys, който също излиза през 2008 г. Парчето се казва Hot N Cold и оглавява класациите в над 10 страни по света, превръщайки в един от най-емблематичните хитове на поп сензацията.

Но успехите от първите й две години на голямата сцена почти бледнеят пред тези, които тя постига в периода 2010-2012 година. Тъй като Пери още с дебюта си става най-голямата звезда на звукозаписното студио Capitol Records, което й предлага музикален договор през 2007 г. и тя приема, те не се поколебават да инвестират в нея и бъдещите й проекти. Така през пролетта на 2010-а излиза парчето California Gurls, пилотния сингъл от втория й албум, озаглавен Teenage Dream. Песента още си излизането си се настанява на първото място в десетки класации и не го напуска до края на лятото. Освен че катапултира Пери в още по-големи висоти в кариерата й, California Gurls става “Най-големият летен хит” за всички времена.

Песента е само началото на поредица от световноизвестни хитове, продуцирани от втория й албум. Вторият сингъл, който носи заглавието на целия проект Teenage Dream, също става №1 в десетки страни, сред които и Америка. След него следва парчето Firework, което е най-големият хит на певицата до този момент. То третият й лидер в класацията на “Билборд” от Teenage Dream, и е с “диамантен” статут (над 10 млн. продажби). Благодарение на останалите два сингъла от диска – E.T. и Last Friday Night (T.G.I.F), Кейти Пери влиза в рекордите на Гинес с постижение, постигано преди нея единствено от Краля на попа Майкъл Джексън. А именно – 5 номер 1 сингъла от един и същи албум. И до днес никой не е подобрил този рекорд. Смята, че успехите на албума Teenage Dream и синглите от него е безпрецедентен за настоящето хилядолетие.

Но хитовете и постиженията на Пери, намерили място в Книгата на Гинес, не спират дотук. През 2013 г. излиза третият й албум PRISM, който продуцира мегахитовете Roar и Dark Horse. С тях поп принцесата стана първият изпълнител с три “диамантени” сингъла в историята на звукозаписната индустрия в САЩ. Клипът към Dark Horse пък стана първото видео от жена, гледано над 1 милиард пъти в интернет.

Благодарение на огромните си успехи през 2015 г. Кейти Пери е поканена да пее на финала на първенството на Националната футболна лига на САЩ “Супербоул”. Над 118.5 млн. зрители са били пред екраните за нейното представление, което го прави най-гледаното изпълнение за всички времена.

За “кратката” си 10-годишна кариера Кейти Пери може да се похвали с над 140 милиона продажби (40 млн. албуми, над 100 млн. сингли), което я прави един от най-продаваните изпълнители за всички времена. От 2013 г. насам е най-следваната личност в Туитър с над 106 млн. последователи. Омъжвала се е един път за комедианта Ръсел Бранд, но се развеждат след 2 години. В момента се смята, че е обвързана с актьора Орландо Блум.

 

Верен поддръжник на Хилари Клинтън

Кейти Пери е един от най-големите поддръжници на кандидатката за президент през 2016 година Хилари Клинтън. Певицата неуморно агитираше феновете и последователите си да подкрепят нейния фаворит за държавен глава по време на изборите преди две години. За нейно съжаление опитите й бяха неуспешни, тъй като изборите спечели Доналд Тръмп, на което тя посвети парчето Chained To The Rhythm от 2017 г.

 

За нея

Успешна, но скромна и благородна

Кейти беше много мила с мен, когато за първи път издадох собствена музика. Сякаш ме взе под крилото си и каза: „Ако се нуждаеш от нещо, аз съм насреща“. Беше много доброжелателна и подкрепяща това, което правя. Винаги се чувстваш добре, когато срещнеш човек като Кейти, който е толкова успешен в своята кариера, а в същото време е скромен, добър, благороден и с широко отворени ръце към другите.

Ариана Гранде, поп звезда

 

Все още тая топли чувства към Кейти

По време на връзката ни Кейти беше много, много заета и пълна с ангажименти. Аз също имах много задачи за вършене, но не до такава степен, както при нея. Очевидно нашият брак не продължи много дълго и според мен причината за това се дължи до голяма степен на известността и това в какви условия те принуждава да живееш. Въпреки раздялата ни, аз все още тая топли чувства към Кейти.

Ръсел Бранд, актьор и бивш съпруг на Кейти Пери

 

Нуждаем се от личности като нея

Кейти Пери е човек, чиито мощен глас и изобретателни текстове ни напомнят, че когато сме паднали на земята, трябва да се изправим отново на крака. Тя е дълбоко обвързана с хуманитарна дейност и съм категорична, че нашето общество се нуждае от личности като нея. Благодаря ти за всичко, Кейти!

Хилари Клинтън, американски политик

 

Невероятно човешко същество

Кейти е невероятно човешко същество. Тъй като съм малко по-голям от нея, не бях съвсем наясно с артистичните й занимания, когато се запознахме и никога не си бях представял, че нещо между нас би се случило. И както се казва, любовта те удря като изневиделица. Не си избираш в кого да се влюбиш. Понякога то просто се случва.

Орландо Блум, актьор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети