Кейти Пери - Осъдена за кражба

Суперзвездата на поп музиката Кейти Пери е осъдена да плати 550 000 долара обезщетение на американския рапър Маркъс Грей с псевдоним Флейм за плагиатство при написването и създаването на песента Dark Horse от 2013 г. Глобата за певицата идва след единодушното решение на съдебните заседатели, според които Пери и нейните съавтори са използвали ритъма и инструменталната част на парчето Joyful Noise от Флейм, издадено през 2008 г. Целият размер на глобата е 2,78 милиона долара. От нея певицата плаща само 20%, а останалата сума ще бъде разпределена между звукозаписната є компания „Капитол Рекърдс” и продуцентите и съавторите на Dark Horse.

Християнският рапър Маркъс Грей предяви иск още преди пет години, че Кейти Пери е откраднала голяма част от неговото парче. Едва преди дни съд в Лос Анджелис призна американката за виновна за нарушаване на авторски права при създаването на Dark Horse. Според съдебните заседатели тя умишлено или неволно е копирала песента Joyful Noise. Адвокатите на Пери очаквано заявиха, че ще обжалват решението.

Интересен момент от съдебната битка на Пери е твърдението на християнския рапър, че хитът Dark Horse е направил приходи от зашеметяващите 41 милиона долара. Поради тази причина той е поискал обезщетението му да бъде 20 млн. долара, което съдът отхвърля. Представителите на Кейти потвърждават твърдението за 41 млн. приходи, но поясняват, че разходите около създаването и популяризирането на песента също са били изключително високи. Като резултат от това те твърдят, че чистата печалба от парчето за атрактивната изпълнителка е около 3 млн. долара, а за нейния лейбъл - малко над половин милион.

Статистически, Dark Horse е един от най-големите хитове на хилядолетието. Това беше първата песен, изпълнявана от жена, с над 1 милиард гледания в ютюб и едва третото в историята. Към момента гледанията са над 2,6 млрд. Освен това е с диамантен статут в САЩ, което означава над 10 милиона продажби само там. При добавяне на продажбите в останалите държави, където е била хит, цифрата е над 20 милиона.

Успехите в музикално отношение на Кейти Пери не са малко. Въпреки „крехката” си кариера от 11 години, тя притежава изключително много постижения, някои от които се намират в Книгата с рекорди на Гинес. Кейти Пери е единственият изпълнител в историята на Звукозаписната асоциация на Америка с три диаментените сингъла - Dark Horse, Roar и Firework. Скоро се очаква към тях да се присъединят и California Gurls, както и E.T, които към момента са 9 пъти платинени.

Освен това вторият є албум Teenage Dream (2010 г.) е сред най-успешните в историята на музиката. Той продуцира пет номер 1 сингъла в САЩ - постижение, което единствено Краля на попа Майкъл Джексън е достигал (с албума Bad). Продажбите на въпросните сингли (California Gurls, Teenage Dream, Firework, E.T. и Last Friday Night) и албума надхвърлят 100 милиона копия по света. Заради огромния интерес към проекта Пери преиздава албума през 2012 г. с три допълнителни парчета, едно от които също оглавява класацията. Според музикални експерти никой друг албум в историята не съдържа толкова много хитове, дори и този на Майкъл Джексън.

Благодарение на огромните си успехи, през 2015 г. Кейти Пери пее на финала на първенството на Националната футболна лига на САЩ „Супербоул”. Над 118.5 млн. зрители са били пред екраните за нейното представление, което го прави най-гледаното събитие в историята на телевизията. От 2013 г. насам е и най-следваната личност в Туитър с над 108 млн. последователи към момента.

Преди всички тези постижения обаче Кейти Пери извървява дълъг път. Катрин Елизабет Хъдсън, както са истинските имена на изпълнителката, е родена на 25 октомври 1984 г. в Санта Барбара, САЩ, в семейство на двама пастори. Като дете започва да пее в църква и там развива таланта си до 17-годишна възраст.

Докато е била дете є е било забранено да слуша поп. През 2008 г. изгрява звездата на Кейти Пери. Тогава по радиостанциите в целия свят започва да се върти именно поп песен с провокативен за онези времена текст I Kissed A Girl („Целунах момиче”).

 

Сгодена за актьора Орландо Блум

Кейти Пери се сгоди за холивудския актьор Орландо Блум. Певицата каза „да” на предложението на 42-годишата си половинка в началото на годината. За новината съобщи самата изпълнителка в социалните си мрежи. Кейти Пери има зад гърба си един провален брак с британския комик Ръсел Бранд, който продължи две години. Орландо Блум има 8-годишен син, Флин, от бившата си съпруга Миранда Кър. Все още нямат планове да се женят.

 

За нея

Успешна, но скромна и благородна

Кейти беше много мила с мен, когато за първи път издадох собствена музика. Сякаш ме взе под крилото си и каза: „Ако се нуждаеш от нещо, аз съм насреща”. Беше много доброжелателна и подкрепяща това, което правя. Винаги се чувстваш добре, когато срещнеш човек като Кейти, който е толкова успешен в своята кариера, а в същото време е скромен, добър, благороден и с широко отворени ръце към другите.

Ариана Гранде, поп звезда

 

Все още тая топли чувства към Кейти

По време на връзката ни Кейти беше много, много заета и пълна с ангажименти. Аз също имах много задачи за вършене, но не до такава степен, както при нея. Очевидно нашият брак не продължи много дълго и според мен причината за това се дължи до голяма степен на известността и това в какви условия те принуждава да живееш. Въпреки раздялата ни, аз все още тая топли чувства към Кейти.

Ръсел Бранд, актьор и бивш съпруг на Кейти Пери

 

Нуждаем се от личности като нея

Кейти Пери е човек, чиито мощен глас и изобретателни текстове ни напомнят, че когато сме паднали на земята, трябва да се изправим отново на крака. Тя е дълбоко обвързана с хуманитарна дейност и съм категорична, че нашето общество се нуждае от личности като нея. Благодаря ти за всичко, Кейти!

Хилари Клинтън, американски политик

 

Невероятно човешко същество

Кейти е невероятно човешко същество. Тъй като съм малко по-голям от нея, не бях съвсем наясно с артистичните є занимания, когато се запознахме и никога не си бях представял, че нещо между нас би се случило. И както се казва, любовта те удря като изневиделица. Не си избираш в кого да се влюбиш. Понякога то просто се случва.

Орландо Блум, актьор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети