Кенийска доминация на Софийския маратон

Снимки БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Кенийска доминация беляза 34-то издание на Софийския маратон, а големия победител е Рут Матебо, триумфирала при жените на 42,195 км. Атлетката заработи 8000 лева за първото място, но и бонус от 20 000 лв. за класирането си във веригата. След третото място в Стара Загора и победата във Варна, сега чернокожата атлетка се нуждаеше задължително от успех, за да вземе и джакпота. Тя финишира за 2:40,30 часа, с нищожна преднина пред сънародничките си Коеч Чероно (2,40:33) и Леена Екайджо (2,42:36).

maraton1Рекордът на трасето обаче оцеля. Но не и при мъжете, където се разигра истинска драма. Най-бърз сред силния пол бе Бармао Кипкено - 2:14,47 ч, с което той заслужи и допълнителен бонус от 500 евро. Кениецът засили темпото към 35-ия километър, а преследвачът му Виталис Квемой (Уганда) не издържа на атаката и изостана значително. Стотина метра преди да финала шампионът дори се подхлъзна и падна при завоя на Орлов мост, но това не му попречи да подобри с близо минута досегашното върхово постижение. А мароканецът Абделади Тиар, който бе единствен с шанс за големия джакпот, колабира към 35-ия км и се отказа.

maraton2В маратона стартираха рекорден брой атлети – 4410, а чужденците бяха 744, което е два пъти повече от миналата есен. Масовият старт на 3 км бе пробяган от 1300 души. Надпреварата бе и част от инициативата „София 2018 – европейска столица на спорта“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт