КЗП съди 9 фирми за бързи кредити

Комисията за защита на потребителите е завела 9 колективни иска срещу фирми за бързи кредити, информира БНТ. Те са отказали да премахнат в договорите си неизгодни за потребителите клаузи. Нарушенията са открити след направени през 2016 година проверки на повече от 45 небанкови финансови институции, работещи с лиценз на БНБ.

Основното нарушение на фирмите за бързи кредити, е че договорите им са финансово неизгодни за потребителите. След препоръки на Комисията в 3/4-ти от случаите фирмите са отменили спорните клаузи. 9 от тях обаче отказват и са дадени на съд.

"За мен особено фрапиращ и неприятен е случаят, в който се изисква от потребителя да представи поръчител и ако той не го направи в определен - много кратък срок, тогава този ангажимент го изпълнява самата финансова институция, но с цената на една такса, който понякога превишава в пъти цената на самият кредит.", коментира Димитър Маргаритов, председател на КЗП.

При извършените над 3 хиляди проверки през миналата година, са забранени и 212 вида опасни стоки, като най-голям е делът на тези за деца и артикули, имитиращи храни. Много от които са спрени още на границата, като за тях идва информация от Европейската информационна система за опасни стоки „Грас Рапекс".

"Най-често сме срещали играчки, детски дрешки, надуваеми стоки, също така стоки, имитиращи храни. Конкретен пример - една свещ, която наподобява ябълка би могла за въведе в заблуждение да кажем дете и то да си отхапе от ябълката.", казва Константин Арабаджиев, член на КЗП.

От Комисията за защита на потребителите ще предложат на новия парламент създаването на регламент за така наречената "споделена икономика", част от която е и популярното във Фейсбук „споделено пътуване".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси