Килиан Мбапе - Хлапе за милиони

Килиан Мбапе е на 18 години, но вече цената му е 180 млн. евро. Френският талант е договорен за ПСЖ. Родният му "Монако" стана шампион благодарение на силните игри на новата си звезда. Определят Килиан като новия Тиенри Анри. С „малката подробност“, че той световна звезда само за половин година. Зад гърба си има едва 60 мача на професионално ниво и 27 гола. Кое е хлапето, за които всички говорят?

Килиан Мбапе се превърна в най-младия национал на Франция от 1955-а насам, след като дебютира на 18 години и 95 дни. Също и в първия играч в историята на Шампионската лига, вкарал гол в 4 поредни мача на елиминационна фаза. Той е и най-младият футболист с 5 попадения в турнира на богатите. Обича да се радва след гол, като си кръстосва ръцете и ги прилепя към тялото. Прави го в чест на 1-годишния си брат Етан.

В момента Килиан Мбапе, бижуто на „Монако“, вече е със статут на световен идол. Как обаче клубът, който похарчи 160 млн. евро през лятото на 2013-та за нови играчи, стигна до там, че да създава, а не да купува футболисти?

„На загуба сме – призна през есента на 2015-а Вадим Василев, вицепрезидент на „Монако“. – Нужен е баланс между разходи и приходи. Имаме проблеми и с федерацията. Трябва да платим 50 млн. евро заради грешната насока, в която работим.“

Още на следващия ден в „Монако“ наистина вземат спешни мерки и са готови с нов план за развитие. Продадени и освободени са редица звезди в тима, прекратени са преговорите с планираните скъпи покупки и бюджетът е съкратен. Общо 25 играчи са разкарани. Сред тях е и Димитър Бербатов. Другите познати имена са Антони Марсиал, който стегна багажа за „Манчестър Юнайтед“, Лайвин Курзава пое към ПСЖ, Яник Ферейра Караско премина в „Атлетико“ (Мадрид), а Жофри Кондогбия – в „Интер“.

„Не искахме да повтаряме съдбата на руския „Анжи“ – добави Василиев. – Те са пример за лошо управление и хвърлени пари на вятъра.“

Всичко това кара „монегаските“ да погледнат към своята школа, където тренират жадни за изява таланти. Впоследствие привлечените в първия тим младоци се превръщат в апетитни хапки за всички отбори от топ 5 на първенствата в света. Играч, струващ под 10 млн. евро, в клуба няма. Да не говорим за Килиан Мбапе, чиято цена вече е между 15-20 пъти повече.

Младокът е взет в първия тим заради своята дълга крачка и скорост. След първите тренировки с мъжете в клуба са наясно, че притежават един от най-талантливите играчи, родени през 1998 г. А Мбапе се появява на бял свят няколко месеца след спечеленото световно първенство от Франция като домакин.

От много малък Килиан започва да тренира под ръководството на своя баща. След това се премества в една от най-добрите школи в Европа, тази на Клерфонтен, от която са излезли играчи като Тиери Анри, Лилиан Тюрам и Емануел Пти. Тогава Мбапе е 13-годишен. И вместо да гледа анимационни филми, както повечето негови връстници, Килиан не пропуска мачовете по телевизията. Още не направил и година във френската школа, на вратата на семейството му се появява… Зинедин Зидан. Френската легенда предлага на Мбапе светкавичен договор с „Реал“. Мечта, за която милиони тийнейджъри по света мечтаят.

„Бях дете и видях пред себе си най-великия френски футболист в историята – споделя Мбапе. – Той ми стисна ръката и ме погледна в очите. Никога няма да го забравя. Това беше едно от най-запомнящите неща в живота ми. В крайна сметка отказах. Не исках да напускам дома си толкова рано. А и в Мадрид щях да съм постоянно на пейката. След срещата със Зидан отидох в „Монако“…“.

Мбапе казва, че Зидан е най-великият сред „петлите“, но идол по това време му е Тиери Анри. Именно на именития голмайстор Килиан чупи рекорда за най-млад дебют в „Монако“. Мбапе е на 16 години, когато записва първата си минута за мъжете – през декември 2015-а. Шест месеца по-късно става най-младият голмайстор на „монегаските“. Излишно е да казваме чие поредно постижение е пратено в историята. И тук мосю Анри вече е №2.

Година и осем месеца след дебюта за „Монако“ светкавицата Килиан Мбапе вече е цел на всеки гранд. И вследствие на търсенето цената му скочи от 0 до 180 млн. евро. Най-добрите специалисти на планетата гледат на него като лидер на следващо велико поколение след това на Лео Меси и Кристиано Роналдо.

През миналия сезон талантът на „монегаските“ фиксира 44 мача и 26 попадения за своя тим. Отборът му вдигна титлата в Лига 1, първа за тима от сезон 1999/2000 г. „Монако“ направи и фурор в Шампионската лига, достигайки до полуфинал в турнира. Всичко това щеше да бъде мираж без Мбапе, златното хлапе, което струва 180 млн. евро, а едва 18-годишен...

 

Фен е на Роналдо

Идол номер 1 на Килиан Мбапе е Кристиано Роналдо, звездата на "Реал" (Мадрид). Преди няколко месеца френският вестник "Екип" разпространи снимки от детската стая на френския талант. Тогава, 14-годишен, Мбапе лежи на своето легло, а стените около него са облепени с безброй снимки на Кристиано.

Флорентино Перес, президентът на "Реал", опита да използва Роналдо при преговорите с хлапето на "Монако".

"Ела на "Сантяго Бернабеу" и ще играеш всеки мач рамо до рамо с него", били думите на Перес.

Идеята това да се случи наистина съблазнила Мбапе, но 18-годишният футболист не иска да избързва с трансфер в "Кралския клуб".

„Един ден и това ще стане“, споделил талантът пред свои близки.

 

За него

Има право да избира

Килиан е играч, който когато се събути сутрин, може да избере в кой отбор да отиде. Няма много футболисти с такъв късмет, защото той е само на 18 години, а пред него е червеният килим. Дали и "Арсенал" е сред клубовете, които се интересуват от него? Не мисля, че има отбор, който ще отрече това за играч от такъв калибър. Но, може би, той вече е в категорията футболисти, които само тимовете с по-голям финансов потенциал от нашия могат да го имат.

Арсен Венгер, мениджър на "Арсенал"

 

Харесва ми да го гледам

Не съм от хората, които обичат да сравняват играчи. Мбапе трябва да си остане Мбапе и това е всичко. Безсъмнено е добър! Първата ми реакция, когато видях как играе? Просто изкрещях: Оля-ля! Харесва ми да гледам как играе. Дразни ме, че хората говорят колко е бърз, мощен или има добра игра с глава. Защо никой не говори за футболния му мозък? Килиан мисли, когато играе, а за мен това е най-важното.

Тиери Анри, бивш футболист

 

Напомня ми на Феномена

Спомням си бразилеца Роналдо на олимпиадата през 1996-а. Мбапе ми напомня на онзи играч, който видях тогава. Още е рано, но съм сигурен, че ще се превърне в легенда като Феномена. Силно се надявам да прилича и малко на мен. Да има характер, защото е много млад за подобни сравнения и цялата суматоха, която се създава около него. Пожелавам му да се справи.

Никола Анелка, бивш футболист

 

Килиан е чисто луд

Килиан не е просто луд по футбола, той си е чисто луд по принцип. Животът ми винаги се е въртял около най-великия спорт и ми е писвало да говоря за играта, но той просто не млъква. Само това му е в главата! Дори се шегувам с него, че ме кара да го избягвам на моменти. Като малък гледаше головете на Кристиано Роналдо в интернет. Стоеше с часове пред компютъра, а сега ето - ще счупи трансферния рекорд на португалеца...

Вилфред Мбапе, баща на играча

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят