Килим от стотици хиляди лалета разцъфна в Истанбул

Стотици хиляди лалета, разцъфнали на едно място във всички цветове на дъгата - такава разноцветна, пищна феерия представлява тези дни историческият площад Султанахмет срещу храма Света София в Истанбул.

За четвърти път тук бе засаден огромен пъстроцветен килим от 565 хиляди лалета, които разцъфнаха на площ от 1740 кв.м. Килимът ще бъде открит днес със специална церемония.

Специализирани по цветарство екипи на истанбулската голяма община под ръководството на дизайнери по ландшафта през последните дни денонощно засаждаха цветята на Султанахмет, за да може да разцъфнат и да покрият целия площад.

Цветният килим от лалета на Истанбул, за който се твърди, че е най-големият в света, е една от главните атракции на ежегодния Фестивал на лалето, който тази година се провежда за 13-и път в дните от 1 до 30 април.

Фестивалът се превърна в емблемата на Истанбул, понеже милиони туристи от страната и от чужбина, включително и от България, идват специално за него. А килимът от разцъфнали лалета е една от кулминациите на фестивала.

Числото 565 хиляди символизира 565 г. от превземането на Константинопол през 1453 г. - събитие, което се чества в края на месец май.

По данни на истанбулската голяма община за тазгодишния фестивал на лалетата са били засадени 30 млн. лалета от 129 вида. Хиляди паркове, площади и улици са покрити с цветя.

Лалето заема специално място в културата и бита на турците. "Епохата на лалето" се нарича периодът в османската история, през който империята се отваря към света, а литературата, музиката, изкуствата получават широко разпространение.

Макар днес в голяма степен да асоциираме Холандия като страната на лалетата, турците се гордеят със своите лалета и претендират, че техните земи са истинската родина на красивото цвете. Османлиите са пренесли през Х в. лалето в Анадола, а оттам то е било пренесено от морски пирати в Холандия, а после и в Германия. Според специалистите латинското название на лалето "тюлипа" идва от турската дума "тюлбент" /мек плат, марля/.

Турция и Холандия вече не спорят коя е прародината на нежното цвете. Истанбулският фестивал на лалетата през 2013 г. бе посветен на 400-годишнината от началото на двустранните отношения между Турция и Холандия. Двете държави започнаха да обменят опит и специалисти по лалетата.

Преди години Турция внасяше луковици от чужбина, но вече ги произвежда сама за вътрешно потребление и за износ. Окръг Коня, разположен в равнинен район в Централна Турция, е известен с отглеждането на най-много и разнообразни луковици на лалета. Стотици хиляди семейства са заети в отглеждането им. Тук се отглеждат над 80 вида лалета, които се изнасят в десетки страни, включително и в България.

/БТА/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа