Килифарево отбеляза 200 години просветно дело

Обществеността в Килифарево отбеляза 200 години просветно дело. Почетени бяха и още две годишнини, свързани с учебния и образователен процес в градчето – 145 г. светско образование и 120 години прогимназиално обучение.

Тържеството се проведе в ОУ „Неофит Рилски”, създадено още през 1816 г. като килийно училище. Освен възпитаници на школото, в празненството участваха и изпълнители от Детска театрална група „Фъстъците” към Младежки дом – Велико Търново.

Директорът на общинската дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” Пенка Игнатова поздрави от името на кмета на община Велико Търново Даниел Панов учениците, учителите и училищното ръководство, жителите и гостите на Килифарево.

Школото „Неофит Рилски” е създадено като килийно през 1816 г. През 1826 г. е създадена първата училищна сграда. През 1870 г. училището става светско, а днес е общинско основно училище, в което се обучават ученици от 1 до 8 клас. Сформирана е и подготвителна група за деца на 5 и 6 години. Създадена е възможност за целодневно обучение и извънкласни дейности, както и условия за творческа изява. Обучават се и ученици от близките населени места, за които е осигурен безплатен транспорт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони