Километражът на бюрокрацията

Съюзът на българските автомобилисти (СБА) внесе в понеделник в парламента предложения за промени в Закона за движение по пътищата и Наказателния кодекс, с които да бъдат криминализирани манипулациите по километражите на употребяваните автомобили. Ако измененията бъдат приети, колите втора ръка ще се продават задължително със сервизна книжка, а фалшификациите в нея и занижаването на пробега ще се наказва с лишаване от свобода до 2 години и глоба до 6000 лева.

Отсега сме готови да се обзаложим, че дори и да бъдат приети тези промени, сметката отново ще я плащат потърпевшите клиенти. Както е и сега.

Вероятно почти всички автомобили втора употреба у нас са с пренавити километражи. При по-старите модели това ставаше по-трудно и изискваше време, защото манипулацията се прави ръчно. При по-новите обаче хватката трае броени минути с помощта на компютъра на колата, към който се включва специална джаджа с екран.

Отворете интернет и напишете „превъртане на километража“. Ще излязат десетки и стотици информации, съобщения и предложения за тази „услуга“. Може да пробвате и на английски или на други езици. Резултатът е същият. Измамата е толкова масова, че не учудва почти никого. Предлагат се и специални устройства за операцията - струват 400-500 лева.

Има и куриози. Човек от София пита как да превърти километража на колата, но не назад, а напред. Причината била, че шефът му, на когото бил шофьор, му заложил много нисък разход за горивото и трябвало да плаща от джоба си, когато го надхвърли. Услужливи потребители веднага се притичват на помощ на неудачника и го съветват да вдигне във въздуха предните гуми, да запали колата и да натисне силно педала за газта.

Майтапът настрана. Проблемът с манипулациите на километража освен че са чиста проба измама и подвеждане на потребителя, но могат и сериозно да застрашат безопасността на движението и живота на хората. Забелязали ли сте например какво пише в обявите за продажба на употребявани автомобили, както и на табелките в автокъщите? Марка, модел, година на производство, изминати километри… След което задължително в скоби идва думичката РЕАЛНИ. Значи имало и нереални.

В някои държави деянието е криминализирано. Но това не пречи, като тръгва поредната партида със стари коли от Германия или Италия, още там да се връща километражът. А операцията да се повтаря и в България. Ако колите имаха задължително сервизни книжки, тази измама може да се хване още на границата или при регистрацията у нас, смятат вносителите на промените в закона от СБА. Тези промени обаче ще затруднят допълнително работата на съдилищата, предупредиха юристи и колеги журналисти. Ще се увеличи бюрокрацията, а печеливши ще бъдат адвокатите на потърпевшите клиенти, които отново ще платят от джоба си за измамата.

Че е лесно автоджамбазите да ви пробутат по-стара от обявената кола, го знаят всички, които някога са си купували втора ръка автомобил. Но има няколко хитринки, които могат да ви послужат в практиката. Ако например ви твърдят, че колата е десетгодишна, вижте кой е бил предишният собственик, къде я е карал. И си направете сметката, че годишният пробег обикновено е 10-15 000 км. Тогава вижте какво показва километражът. Инерционните предпазни колани на предните седалки също могат да издадат по-високата възраст. Обикновено след десетата година механизмите за обратното им автоматично връщане не работят. Гледайте и доколко са изтрити и износени педалите и скоростният лост. За възрастта на автомобила може да се съди и по дълбочината на грайфера на гумите, както и по специалния код върху тях, където я има годината на производство. Такъв код има и на всички стъкла на колата. А ако са изрязани етикетите в основата на захващане на коланите, значи със сигурност искат да ви метнат.

 

В САЩ клиентите губят по милиард долара на година

В САЩ има специална служба, която се занимава с разследване на измамите с километражите на продаваните коли. Ведомството е под шапката на Министерството на транспорта. Средно по над 450 000 автомобила годишно се търгуват след манипулация на километражите им. От това купувачите са ощетени с над 1 милиард долара. След 2011 г. броят на тези коли се увеличава с 30 процента. Аналогична статистика сочи, че във Великобритания щетите за клиентите от такива измами са за 500 милиона лири.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари