Ким след децата и прасетата отново в големия тенис

Знам, че Ким Клайстърс е в състояние да показва страхотен тенис, но в същото време нямах представа на какво ниво е сега – заяви Гарбине Мугуруса.

Двете бивши №1 на планетата се изправиха една срещу друга на турнира в Дубай, а двубоят им бе най-обсъжданият в световния тенис. Клайстърс се завърна на корта след 7-годишно отсъствие, а очакванията на испанката за труден мач се оправдаха. Все пак Гарбине успя да се наложи с 6:2, 7:6.

„Сигурна съм, че Ким ще става все по-добра и ще ни създава големи неприятности на корта“, прогнозира Мугуреса.

Самата Клайстърс призна, че е доволна от показаното темпо.

„В определен момент дори чувствах, че контролирам играта – каза 36-годишната Ким, за която това бе първи мач от 2012-а. - Надявам се да продължа да играя силно и в следващите турнири.“

Клайстърс става професионална тенисистка още на 14 г., когато 4 от сегашните жени в топ 10 дори не са били родени, а сегашната първа ракета Ашли Барти е едва на година и половина. А когато на Ю Ес Оупън през 1999-а белгийката за първи път впечатлява с достигането си до 4-я кръг, почти половината от актуалните топ 100 в света, са били в невръстна възраст. Ким стига първият си финал на Големия шлем през 2001-а, три години преди раждането на новата звезда в тениса Коко Гоф (САЩ). Оттогава започва впечатляващата й кариера. А най-успешният й сезон е 2003-а, когато стига до финалите на 15 от 21 турнира, печели 9 титли и 90 мача. Същата година става първа ракета в света на сингъл и на двойки. И това е първият случай, в който тенисистка, която не е печелила Голям шлем, оглавява ранглистата. Все пак след 4 загубени финала през 2005-а тя стига до титлата на Ю Ес Оупън. А през май 2007-а Клайстърс за първи път се оттегля от тениса заради травмите и желанието да създаде семейство. Връща се триумфално две години по-късно, като на първите два турнира бие 4 момичета от топ 20 на света, а на третия печели Ю Ес Оупън. В Ню Йорк тя взима три победи над съпернички от първите 20 в света, включително и над сестрите Уилямс. Така след 1980-а белгийката става първата майка, ликувала с титла от шлема. А равносметката показва, че тя е и най-успешната майка в историята на тениса с още три трофея в Големия шлем, първа на АТП финалите и пак първа ракета в света.

Но през 2012-а травмите отново се завръщат. И Клайстърс се оттегля. През това време ражда още две деца, посвещава времето си изцяло на семейството – живее в селска къща и дори отглежда... прасета. „Не можех да си я представя като домакиня, да шета в кухнята и да се грижи за стопанство“, разказва с усмивка руската тенисистка Светлана Кузнецова при гостуването на белгийката.

Така с всяка измината година очакванията, че Клайстърс ще се върне на корта, се изпаряват. Тя вече е приета в Залата на славата и надеждите са, че ще играе поне на ветеранските турнири. Но Ким отново реши да изненада, като през септември 2019-а обявява за завръщането си в големия тенис. Първата реакция е шок. Следва въпросът: Защо?

„Не смятам, че трябва на някого да доказвам нещо – каза белгийката. - Това е едно предизвикателство към самата мен, искам отново да съм силна. Имам приятели, които казват, че искат да пробягат маратон, докато не навършат 50. Това е моят маратон!“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт