Ким Чен Ун покани южнокорейския президент в КНДР

Ким Чен Ун

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун покани южнокорейския президент Мун Дже-ин в Северна Корея,

съобщиха световните агенции.

Членове на делегацията на КНДР за Зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг са предали на президента на Южна Корея писмо от Ким Чен-ун, уточнява ТАСС, позовавайки се на агенция Йонхап. Според информацията Ким Чен-ун иска да се срещне с южнокорейския държавен глава възможно най-скоро.

Според Франс прес, която се позовава на южнокорейското президентство, поканата е предадена от сестрата на севернокорейския лидер, Ким Йо-чен, която е в Южна Корея за Зимните олимпийски игри.

Президентът на Южна Корея призова КНДР да започне диалог със САЩ, съобщи Йонхап, цитирана от ТАСС.

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин от своя страна обеща да посети Пхенян след необходимите приготовления, в отговор на поканата от свернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Говорителят на президентството, цитиран от АП заяви, че Мун е отговорил, че Северна и Южна Корея трябва да продължат да работят за създаване на условия за провеждане на такава среща на върха.

Евентуално посещение на Мун в Северна Корея би било първата среща между лидерите на двете Кореи от 2007 година, отбелязва Ройтерс.

На срещата с делегацията от КНДР Мун е призовал Пхенян да започне диалог с Вашингтон, посочи пред журналисти говорителят на Синия дом, цитиран от ТАСС.

"Скорошно начало на диалог между САЩ и Севера е необходимо също така за развитие на междукорейските контакти", е казал южнокорейският лидер пред делегацията от КНДР. На срещата е постигнато и споразумение да се насърчава диалогът между Севера и Юга с цел укрепване на отношенията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят