Ким Чен-ун пристигна в Пекин, търсейки подкрепа преди евентуална среща с Тръмп, смятат китайски експерти

Ким Чен Ун

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е пристигнал на посещение в Китай , за да си гарантира подкрепата на Пекин преди евентуална среща с президента на САЩ Доналд Тръмп. Така смятат експерти от Китай, говорили днес пред китайския в. "Глобал таймс", предаде ТАСС.

Влак, какъвто използва Ким Чен-ун, пристигна в Пекин, след като бе съобщено, че севернокорейският лидер започва четиридневно посещение в Китай, предаде по-рано днес Асошиейтед прес.

"По всяка вероятност Ким Чен-ун търси съвет или подкрепа от КНР", посочва Ван Цзюншън от Академията за източноазиатски изследвания към китайската Академия за обществени науки.

По думите му след срещата с Тръмп севернокорейският лидер разчита "да открие нова ера в развитието на страната си, която ще бъде ознаменувана с множество благоприятни възможности за Пхенян".

Според кореиста Ван Шън от Цзилинския университет в Североизточен Китай стъпките на Пхенян към ядрено разоръжаване и сближаване с Вашингтон се дължат най-вече на "доверието към Китай от страна на КНДР".

"Очаква се Ким Чен-ун да търси (от Пекин) по-нататъшна подкрепа за насърчаване на националното икономическо развитие. През 2018 г. страните комуникираха помежду си и работеха съвместно в много насоки, включително сферата на изкуствата, спорта и културата", отбелязва той, като изтъква, че новата 2019 г. може да стане специална за Пхенян.

"За КНДР 2019-а може да стане същото нещо, каквото бе за Китай 1979 г. (когато Пекин започна реформи, засилващи отварянето на страната към външния свят, бел. на агенцията)", резюмира Ван Шън.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е на посещение в Китай от 7 до 10 януари по покана на китайския президент Си Цзинпин. Очаква се лична среща между двамата ръководители. Лидерът на КНДР е включил в състава на делегацията своя съветник Ким Йон-чхол, който води преговорите със САЩ, и външния си министър И Йон-хо. Визитата се извършва преди очакваната втора американско-севернокорейска среща на върха, която според Пекин може да има положителен ефект върху мира и стабилността на планетата.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия