Киприан организира избор за нов владика на Враца

На събрание вчера Светият синод на БПЦ реши временен наместник на поста на починалия Врачански митрополит Калиник да бъде Старозагорският владика Киприaн. Той ще организира изборите във Врачанската епархия и ще ръководи делата ѝ до посочването на неин нов предводител, съобщиха от синода.

Сряда във Враца бе ден на траур заради погребението на митрополит Калиник, който почина на 26 декември на 85 години след тежко заболяване. Опелото бе отслужено в храма „Св. Николай“ в града.

„Архиереят, който беше изобилно дарен от Бога с мъдрост и дълголетие и който независимо от бурното и сложно за Църквата и народа ни време, въпреки всички изкушения и изпитания, през които трябваше да преминем заедно, запази своята вярност към църковното единство и не позволи допуснатото поради външни за Църквата стихии разединение да продължава и да се задълбочава“, каза патриарх Неофит на опелото.

Съгласно устава на БПЦ изборите за нов митрополит ще преминат в два етапа. Първо избирателите от Врачанска епархия ще посочат двама епископи от списък, предложен от Светия синод. На втория етап от синода ще изберат един от двамата епископи, събрали най-много епархийски гласове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България