Кипър търси американска подкрепа в кризата с Турция

В телефонен разговор с американския съветник по националната сигурност Джон Болтън в петък кипърският външен министър Никос Христодулидис призова за подкрепата на Вашингтон, тъй като Никозия се стреми да запази суверенните си права в изключителната си икономическа зона (ИИЗ) в светлината на продължаващите турски нарушения на западния бряг, пише гръцкото електронно издание на вестник Kathimerini.

Според съобщенията Болтън e потвърдил отново позицията, възприета от Държавния департамент на САЩ от самото начало на кризата, като e подчертал необходимостта от незабавно прекратяване на дейностите в ИИЗ на острова и избягването на действия, които ще засилят напрежението.

Разговорът на Христодулидис с Болтън е част от по-широка дипломатическа инициатива на министъра в период на нарастваща загриженост на острова след поредното предизвикателство от страна на Турция.

За тази цел президентът на Кипър Никос Анастасиадис представи пред 10-те водещи съдии от съответния брой страни от Европейския съюз за действията на Турция.

Освен това той изпрати писмо до британския премиер Тереза Мей, в което по същество осъди неотдавнашната позиция на Лондон относно на ИИЗ на Кипър, където Анкара планира да проведе проучвателно сондиране, оспорвайки суверенитета на Кипър.

От своя страна турският външен министър Мевлут Чавушоглу защитава действията на Анкара в писмо до ръководителя на външната политика на Европейския съюз Федерика Могерини, страните от ЕС и външните министри на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, че въпросната област е извън Кипър изцяло в континенталния шелф на Турция.

Според Anadolu Agency, Чавушоглу добави, че неотдавнашното изявление на ЕС в подкрепа на Никозия е направено в името на солидарността на ЕС и не е съвместимо с международното право.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа