Кириакос Мицотакис - Харизматичният лидер

Харизматичният лидер на „Нова демокрация” носи добре позната за всички гърци фамилия. 51-годишният Кириакос Мицотакис е син на бившия консервативен гръцки премиер Константинос Мицотакис, който беше министър-председател на Гърция от 1990 до 1993 г. и брат на бившата външна министърка Дора Бакояни. Той направи светкавична кариера във финансовия сектор. Корените му са от остров Крит, където е родната му къща, но е роден на 4 март 1968 г. в Атина.

След историческата триумфална победа на „Нова демокрация” на изборите за Европейски парламент на 26 май, потомъкът на фамилията Мицотакис вече може да претендира за поста на министър-председател.

Фамилията Мицотакис отново е начело на партийното кормило. Самият Кириакос Мицотакис може да се опре на своето семейство. Като представител на фамилията Мицотакис - Кириакос е натоварен с много отговорности. Все пак на негова страна е партийната традиция - всеки път, когато фамилията Мицотакис оглавява „Нова демокрация”, партията се връща на власт, а Гърция бележи подем.

Кириакос Мицотакис е млад и добре образован (дипломи от Харвард и Станфорд), полиглот (освен гръцки, владее френски, английски и немски), представител е на новото поколение гръцки политици, които са наясно с проблемите на страната и са готови да предприемат необходимата модернизация на политическата система и обществото. Той беше министър на административната реформа в правителството на Самарас и всички оценяват стремежа му да изпълнява поставените задачи, въпреки че усилията му невинаги завършват с успех. Застъпник на либералната икономика, той се обявява за отваряне на страната към приватизацията и чуждестранните инвестиции, без да се подкопават оскъдните ресурси на жертвите на кризата. Той е добре приеман в чужбина, защото е смятан от кредиторите на Гърция за реформатор. С избирането му за лидер на „Нова демокрация”, положително за гръцката политическа сцена бе, че опозицията излезе от пълна летаргия.

През 1997 г. се жени за Марева Грабовски, с която имат три деца. Кириакос се среща със съпругата си в Харвард преди около 20 години. Двамата правят по това време своите следдипломни квалификации. Синът на едно от най-силните политически семейства в Гърция Кириакос Мицотакис е запленен от чара на Марева Грабовски. Двамата се женят през 1997 г. Малко по-късно на бял свят се появява София. След това се раждат и сина им Константинос, и втората им дъщеря Дафни.

Марева Грабовски е родена през 1967 г. в Атина. Единият є дядо Филип има египетски корени. Той е корабен инженер и председател на норвежката компания Det Norske Veritas. Другият є дядо Матиас, благодетел и спонсор на големи дарения, имал своя фармацевтична компания във Варшава. Неговият син, бащата на Марева, продължил в Лондон фармацевтичната традиция. Известен колекционер на редки произведения, той дори имаше и собствена галерия за изящно изкуство на Острова. През 1996 г. Марева Грабовски започва да работи за Дойче банк. През 2007 г. основава MG Capital Advisors SA, а през 2010 г. хедж фонда Eternia capital.

Междувременно Марева Грабовски и Кириакос Мицотакис преживяват криза в брака си. Цели 5 години семейството живее разделено. Компромисът е направен и новият лидер на Нова демокрация Кириакос Мицотакис се връща при жена си и трите им деца. Марева Грабовски остава да помогне на съпруга си да върне партията на власт.

Сестрата на Кириакос Мицотакис Дора Бакояни е родена като Теодора Мицотакис в Атина на 6 май 1954 г. В Гърция тя влиза в парламента през 1996 г., 2000 г., 2007 г. и 2009 г., преизбирана от листата на „Нова демокрация”. След изборното поражение през 2009 г. Дора Бакояни не успява да оглави „Нова демокрация”. Тя е първата жена- кмет, която е била домакин на Летните Олимпийски игри. През 2006 г., 2007 г. и 2008 г. списание „Форбс” я включва в списъка на 100-те най-влиятелни жени в света. През април 2010 г. е удостоена с медал на Ордена на Почетния легион. В 2005 г. Дора Бакояни е избрана за „Кмет номер 1 в света” в ежегодния международен конкурс. През 2008 г. е удостоена с награда „Максимилиан” - Европейска награда за регионална политика и местно самоуправление.

Фамилията Мицотакис е доказала, че приема предизвикателствата и умее да провежда реформи. След неоспорваната победа на Европейските избори на 26 май Кириакос Мицотакис се доказа като един неоспорим лидер на либералната формация и политически мъж на страната. Всяка действителна или нагласена полемика срещу него вътре в „Нова демокрация” спира до тук.

 

Готви се за премиер

Главният опозиционен лидер Кириакос Мицотакис обяви, че разбира какви грешки са допуснали предишните гръцки премиери, когато е трябвало да се справят с икономическата криза в страната, и обеща да придвижи напред страната, ако бъде избран на високия пост. Според него сегашното правителство се провали, тъй като пренатовари с данъци средната класа. Въпреки, че не харесва Договора от Преспа, той обеща да го спазва.

 

За него

Високо ценим добросъседството

България високо цени разбирателството и добросъседството с Гърция. То е абсолютно необходимо за региона, който се нуждае от стабилност, синхрон в действията на отделните държави по критичните въпроси и от икономическо развитие. С Мицотакис имаме общо мнение, че независимо от политическата конюнктура в двете страни, България и Гърция трябва да продължат доброто си политическо сътрудничество и развитието на отношенията в сферите от общ интерес като икономиката, земеделието, културата, вътрешните и външните работи, транспорта и енергетиката.

Бойко Борисов, министър-председател на България, 15 май 2018 г.

 

Победа, която ще доведе до промяна

Кириакос Мицотакис извоюва победа, която води до политическата промяна, от която се нуждае Гърция. Политическа стабилност и силно правителство. Трябва да има растеж и инвестиции, социална справедливост и грижа за нерентабилните. Нуждаем се от сериозност и отчетност в управлението по националните въпроси, особено в период на нестабилност и несигурност в нашите съседи. Тази перспектива само „Нова демокрация“ може да гарантира.

Костас Караманлис, бивш министър-председател на Гърция

 

Планът му е кошмар за работниците

Кошмар за работниците и средната класа е програмата на „Нова демокрация“. Възстановяване на неолибералните идеологии, състоящи се от премахване на възможно най-много икономически и трудови права от работниците. Спонтанната реч на г-н Мицотакис е пълна с расистки и класови стереотипи. Не бива да се допуска такова поведение.

Христофоро Вернардакис, държавен министър на Гърция

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети