Кирил Ананиев: Здравословното хранене при децата е пряко свързано с намаляването на хроничните заболявания при тях

Здравословното хранене при децата е пряко свързано с намаляването на хроничните заболявания при тях. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев преди началото на Неформалния съвет на министрите в НДК. „За мен е чест да бъда домакин на Неформалния съвет на министрите на здравеопазването на страните-членки на ЕС. На днешното заседание ще поставим две основни теми. Първата тема е здравословното хранене при децата и втората е ефективни и достъпни лекарствени продукти“, каза министърът на здравеопазването. Здравословното хранене при децата и ефективните и достъпни лекарствени продукти са изключително важни както за България, така и за страните-членки на ЕС. По думите му здравословното хранене при децата е пряко свързано с намаляването на хроничните заболявания при тях. „Хроничните заболявания не само влошават качеството на живот на хората, а в същото време тежат и върху системата на здравеопазването и върху развитието на икономиките на страните-членки на ЕС.

Специално внимание ще обърнем на влиянието на средата, на предлагането и на маркетинга на храните. В този дух ще говорим и за общата селскостопанска политика, която може да допринесе за здравословното хранене на децата. Разбира се, ще обърнем внимание на ролята на науката, която има възможност да допринесе за постигане на целите и приоритетите на здравеопазването. В същото време на нашето заседание ще дебатираме и лекарствената политика, като ще търсим баланс между здравето и търговията.

"Ефективността на лекарствените продукти и достъпността до тях ще бъдат основни теми по отношение на лекарствената политика“, каза още Ананиев. По думите му това е изключително важно от гледна точка на финансовата стабилност на здравните системи. На въпрос дали са възможни общи решения по отношение на паралелния износ на лекарства, министърът отговори, че по всяка вероятност ще се водят разговори и дебати по този въпрос. „Това е неформален съвет, тук не се взимат никакви решения. Не се правят никакви заключения. По отношение на бъдещата политика на ЕС и тяхното финансиране, ние ще обменим първи мнения за ролята и мястото на здравеопазването на бъдещите политики. Ние като председателство считаме, че здравеопазването е основен приоритет на ЕК и тя трябва да намери място в бъдещите политики и структури на Комисията“, допълни Ананиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве