Кирил Ананиев: Здрав вот не се прави с болни аргументи

Снимка: Архив

Министърът уличи БСП в манипулации на разговорите им с организации в здравеопазването

Предпочитам консенсус, а не вот на недоверие. „Здрав“ вот на недоверие не се прави с „болни“ аргументи. Това каза от парламентарната трибуна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в разискванията по вота на недоверие към кабинета „Борисов 3“ на тема „Здравеопазване“.

„Има и малко добри неща в мотивите на БСП. Те са свързани с част от презентацията ми, в която описах недостатъците на сегашния здравноосигурителен модел“, коментира той. „Взели са буквално тезите ми за недостатъците и дотам са добрите им предложения“, посочи министърът.

„Въпросът е, че аз ги представям, за да мобилизирам енергията на всички заинтересовани страни по темата“, заяви Кирил Ананиев. „От БСП ги използват, за да направят вот на недоверие. Това е голямата разлика между подхода“, каза още той.

Първото обвинение за това, че не съм изпълнил обещанието си, беше един от мотивите на Корнелия Нинова - че не съм се срещнал с никого и не съм разговарял. Това не е вярно, заяви от парламентарната трибуна министърът на здравеопазването.

„Корнелия Нинова не може да прави срещи с 2-3 организации, които естествено ще възразят, защото не знаят какво ще предложим. След това да излиза и да представя нещата така, както са били вътре в залата“, посочи той. „После се налага тези организации да излизат след това да казват, че не са казвали това на срещите. Това е нечестно“, заяви Кирил Ананиев.

„Преди 11 месеца и 9 дни, когато НС ме избра за министър казах, че здравеопазването няма цвят. Обещах през цялото време да работя в консенсус с всички парламентарно представени партии“, припомни здравният министър. „Във всичките ми разговори имаше само две организации, които категорично се противопоставиха на моделите - пациентските и синдикатите. Всички останали организации казаха, че това е добро начало и дебатът трябва да продължи“, изтъкна той.

„Може би сте свикнали да командвате административния процес, аз съм друг човек. Искам, когато тръгна към МС или НС, зад мен да стоят всички организации“, обърна се Ананиев към БСП като вносители на вота на недоверие.

След приключване на втората кръгла маса за моделите за здравеопазване ще направя срещи със всички политически сили, обяви министърът. „Ще дойда в централите ви да обясня какво е излязло след разговорите, за да можете да бъдете убедени“, заяви той. „Не сте виждали такъв подход, но може би и такъв ще трябва да видите“, коментира министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика