Кирил Ананиев: Министерството на здравеопазването и РЗИ ще продължат да предприемат всички необходими мерки за ограничаване на морбили

Снимка: Архив

Към 27 февруари са съобщени 52 случая на морбили, заяви министърът

Министерството на здравеопазването и регионалните здравни инспекции ще продължат да предприемат всички необходими мерки за ограничаване на морбили, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ и председател на Здравна комисия д-р Даниела Дариткова за актуалната ситуация с разпространението на заболяванията от морбили на територията на страната.

Според Ананиев взетите мерки до момента са своевременни и адекватни. „Ситуацията в страната е сходна с наблюдавания в световен мащаб спад в имунизационното покритие в последните години, водещ до епидемични взривове в много държави. По тази причина МЗ разработи и предложи на МС национална програма за елиминиране на морбили 2019-2022 г.“, заяви още министърът.

По думите му към 27 февруари са съобщени 52 случая на морбили. 31 от тях са потвърдени в Националната референтна лаборатория.

Отхвърлени като случаи на морбили са 6 заболели. По един от област Варна, Велико Търново, Кюстендил, Ловеч, Перник и Хасково.

Териториално са засегнати 3 области в страната – Благоевград – 42 заболели, София град – 7, София област – 3. 84,62% от тях са лица до 18-годишна възраст, заяви Ананиев

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве