Кирил Ананиев: Предлагам два варианта за здравна реформа

Всеки втори българин смята, че контролът в системата може да бъде подобрен, ако се възприеме задължителното здравно застраховане, коментира министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред Здравна комисия, където представи концепция за развитие на здравното осигуряване в Република България и за секторни реформи в системата на здравеопазването.

Министър Ананиев уточни, че според анкета 70% от българите смятат, че системата, която в момента функционира е социално несправедлива и не създава равен достъп до здравеопазването.

„82% казват, че заради лошия контрол тази система не работи добре. Всеки втори българин казва, че този контрол може да бъде подобрен, когато в системата влезе втория стълб – задължителното здравно застраховане“, коментира Ананиев.

„Третото нещо, което отбелязаха българските граждани, които бяха анкетирани, е, че са готови да дадат допълнително средства, но искат да знаят какво ще получат“, коментира здравният министър. Той обясни, че това не се прави за да се вкарат пари в системата, а за да се създадат условия тези пари да подобрят качеството на българското здравеопазване и да дадат достойно възнаграждение на хората, които се грижат за нашите пациенти.

Представям два варианта за здравна реформа, но няма да държа на тях, ако намерим по-добър модел, заяви министърът на здравеопазването. „На база на дискусиите, които ще продължат и в Здравна комисия и в тези комисии, които ги създадох да работят в продължение на месец и половина, ще видим дали сме тръгнали в правилната посока. Няма да държа на това, което съм предложил, ако намерим по-добър модел, с по-добър ефект“, посочи още министър Ананиев.

„Първият вариант е свързан със задължителното здравно осигуряване с възможност за личен избор на осигурителен фонд между частни застрахователи. Това е моделът на така наречената цялостна или пълна демонополизация на Здравната каса. Въвеждането на форми на конкуренция между НЗОК и застрохователите, които трябва да отговарят на определени изисквания със закон. Това е двустълбовият модел - от едната страна е задължителното здравно осигуряване срещу 8% осигурителна вноска, от другата е допълнителното доброволно застраховане“, каза Ананиев.

Той обясни, че вторият вариант е свързан с преминаването от чисто солидарен осигурителен модел към персонализиран здравноосигурителен модел. „Тази промяна ще се извърши поетапно. От съвместно участие на НЗОК и застрахователите в дейностите до пълна и цялостна демонополизация на НЗОК. Стигаме до първия вариант, който ще бъде втори етап на този модел. Този вариант е базиран на съчетаване на три стълба. Първият задължителната отново 8-процентна осигурителна вноска, задължително здравно застраховане и доброволно здравно застраховане“, каза още министър Ананиев.

По думите му ще се изгради смесена система за финансиране с няколко нива за защита на гражданите. „С всичко останало вие сте запознати, видели сте го с презентацията, запознали сте се с изследванията на „Алфа рисърч“, поясни още министър Ананиев. Според него безспорно задължителната здравна информационна система е много важна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве