Кирил Ананиев: Центровете и отделенията по трансфузионна хематология нямат практика да връщат кръводарители

Центровете и отделенията по трансфузионна хематология нямат практика да връщат кръводарители поради несъвпадение на кръвната група и резус фактора с тази на пациента. Това се казва в писмен отговор на здравния министър Кирил Ананиев след отправен до него въпрос от депутати, предаде БГНЕС.

„Потенциални донори могат да бъдат отхвърлени единствено по медицински показания. Специалистите по трансфузионна хематология уверяват, че в условията на спешност искания за кръв и кръвни съставки никога не се отказват независимо от кръвната група и резус фактора. Това се отнася за пациенти в хеморагичен или травматичен шок, родилки, новородени и деца в кърмаческа възраст, пострадали при бедствия, аварии, катастрофи или други извънредни ситуации. С цел възможност за бърза реакция, всеки център или отделение по трансфузионна хематология поддържа депо с налични кръвни съставки, които при постъпило искане се предоставят за нуждите на спешните пациенти“, пояснява здравният министър.

Кирил Ананиев уточнява, че за планови пациенти с рядка кръвна група първо се търсят донори сред близките, като в този случай дарената кръв се предоставя за лечение на конкретния пациент независимо от наличностите. В редки случаи, поради липса на подходящ донор от същата кръвна група, може да се наложи отлагане на планова операция с 1-2 дни докато се намери подходящия кръводарител. При пациенти, които нямат подходящи за кръводарители близки и при наличност на съвместими кръвни съставки искането се изпълнява без възстановяване в рамките на утвърдените планувани количества.

Специалистите по трансфузионна хематология обобщават, че над 85% от постъпилата дарителска кръв е от близки и родственици на пациентите, което потвърждава факта, че трансфузионната система изпитва големи трудности при осигуряване на кръв от безвъзмездни кръводарители.

Даряването е хуманен и доброволен акт на милосърдие и човешка солидарност, при който от дарителя безвъзмездно се взема кръв или кръвни съставки, за да спаси човешки живот. За съжаление, хората които са направили този избор са много по-малко от хората, безразлични към кръводаряването или такива, които продават кръвта си, което е проблем на цялото общество. В тази връзка са необходими повече съвместни усилия както на компетентните държавни институции, така и на неправителствения сектор за още по-активна работа за разясняване на морално-етичната и медицинската значимост на даряването на кръв, смята министър Ананиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България