Кирил Добрев: В държавата на ГЕРБ, МВР аутсорсва управленска дейност с обществена поръчка

"Екипът, който е писал "Визия за България" в сектор "Сигурност", разглежда една обществена поръчка, която обяви МВР. Тя е за близо милион и половина лева и касае оптимизация на вътрешно – организационните процеси в МВР, реинженеринг на процесите. Реинженеринг, това е цялостно преосмисляне и препроектиране на процесите. В държавата на ГЕРБ вече приемаме за нормално ИТ специалист и служител в градска мобилност да купуват ваксини и да ваксинират овце и кози, и да печелят такива обществени поръчки. Държавата на ГЕРБ вече свикна, примири се, че е абсолютно нормално съдържател на фризьорски салон и козметичка да надграждат ИТ системата на търговския и имотен регистър." Това заяви на пресконференция зам.-председателят на БСП Кирил Добрев. Според него обаче, новата обществена поръчка на МВР е стигнала до "нови висини".

"Ние всъщност аутсорсваме управленска дейност с тази обществена поръчка, защото вътре говорим за нова структура в МВР с цел повишаване ефективността на ведомството. Нов концептуален модел за новата структура и изпълнение на следващи дейности. Говорим за пълен анализ на структурата, дефиниране на стратегия за МВР, идентификация на фундаментални промени в структурата и т.н.", категоричен бе зам.-председателят на БСП. По думите му, ако бъде разгледана обществената поръчка, хората ще останат с впечатление, че БСП внася втори вот на недоверие. "Защото всички наши мотиви от вота на недоверие само от преди месец и половина присъстват в тази поръчка. Тогава бяхме смешни. Искам да разбера как се чувства днес ръководството на МВР. Ако ние бяхме смешни, нека кажат днес те какви са. Аз не мога да ги оприлича", каза Кирил Добрев.

Той добави, че няма да говори за финансовото измерение на обществената поръчка. Цената й е била от милион и половина лева. "Тук говорим за визия и стратегия, защото когато се явяват политици на избори, те предлагат управленски модел. ГЕРБ управлява от десет години. Само преди една година имаха обещания, имаха стратегия за МВР. Имаха за всяко населено място полицай. Ами, ако не дай Боже реинженеринг каже че не може полицай във всяко село, какво правим?", попита зам.-председателят на левицата. Според него се предлага сливане на политическото с нещо съвсем различно. Добрев информира, че МВР е бюджет от милиард лева и има 60 хиляди служители и Академия на МВР с милиони бюджет. "Трябва да кажа, че това е абсолютно нелепо и че това всъщност е признание, че Радев и политическото ръководство са некомпетентни. И тук обаче възникват два големи въпроса: Защо министър Радев и политическото ръководство не се опрат на професионалното ръководство? Смята ли министър Радев, че професионалнто ръководство на МВР е некадърно? Въпреки чистките тези десет години в системата на МВР, смятам, че останаха много специалисти.

Означава ли, че министър Радев не разчита на академията на МВР?", попита Кирил Добрев. Той припомни, че има катедра по организация и управление на труда в системата на МВР и те нямат никакво отношение по този процес. "Това не е ли явно признание,че държавата дезертира не от даването на обществени поръчки, а от управленски функции. Ще завърша само с един пост във фейсбук от затворените групи на служители от МВР. Там пише така: Спрете веднага обществената поръчка, министър Радев, и не ни мъчете повече. Настоявам както публично беше обявена тази обществена поръчка, публично да излязат министър Радев и ръководството на МВР и да се извинят на всички професионалисти в МВР. Незабавната им оставка е просто задължителна", заключи Кирил Добрев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика